Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Kwak

Leer meer over de kwak, een nachtelijke reiger.

  • Lengte: 65 centimeter
  • Gewicht: 800 gram
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Elk continent, behalve Antarctica en Australië
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een kwakkenkoppel blijft de rest van hun leven bij elkaar.

Leefgebied

Waar leven kwakken?

De kwak is een echte wereldburger. Deze vogel komt op elk continent voor, behalve op Antarctica en Australië. Kwakken danken hun naam aan het geluid dat zij maken, dat klinkt als ‘kwak-kwak’. Luister maar eens goed wanneer je langs de kwakken loopt in ons park!

Kwak

De kwak wordt ook wel ‘nachtreiger’ genoemd. Deze vogels leven het liefst in de buurt van water, het maakt voor hen niet uit of dat zoet of zout is. De kwakken leven in groepen. Zij bouwen hun nesten het liefst allemaal in dezelfde boom. Soms zijn er wel dertig nesten in één boom te vinden.

Voedsel

Wat eten kwakken?

Kwakken eten voornamelijk vis, maar zij vangen ook weleens insecten of andere kleine prooidieren. Hun eten prikken deze vogels niet aan hun snavel, maar zij grijpen de prooi stevig vast. Kwakken hebben ook een slim trucje om de aandacht van vissen te trekken. Door hun snavel open en dicht te doen in het water, ontstaan er trillingen. Op die trillingen komt vaak een hoop lekkers af.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kwakken geboren?

Je kunt goed zien wanneer het broedseizoen bij de kwakken is begonnen. Een kwak heeft het grootste gedeelte van het jaar geelgroene poten, maar tijdens het broedseizoen worden de poten roze. Zoals veel vogels die op elkaar lijken, zijn ook kwakken monogaam. Zij blijven dus de rest van hun leven bij elkaar. Het mannetje en vrouwtje bouwen samen aan een nest om eieren in te leggen. Het stel krijgt zo’n drie tot vijf eieren. Tussen het leggen van ieder ei zit telkens twee dagen. Eerst zijn de eieren groen, maar na ongeveer een week worden zij blauw.

kwak kuiken
Het vrouwtje broedt het meest, maar ook haar man zit soms op het nest. Het broeden duurt ongeveer één maand vanaf het eerste ei. De ouders maken geen onderscheid tussen hun eigen nest en kuikens en die van hun buren. Zo is het goed mogelijk dat zij op andermans nest broeden. Als het erg warm is, maken de ouders hun veren nat om de eieren te laten afkoelen. Wanneer de kuikens uit het ei kruipen, hebben zij een onopvallend bruin verenkleed. Na twee weken verlaten de vogeltjes het nest, maar zij kunnen dan nog niet goed vliegen en scharrelen rond in de buurt van het nest. Na twee maanden zijn de jongen zelfstandig, maar pas na drie jaar krijgen zij dezelfde veren als hun ouders.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

kwak

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.