Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Parelhoender

Leer meer over de helmparelhoender, een luidruchtige vogel.

  • Lengte: 50 tot 60 centimeter
  • Gewicht: 2 kilo
  • Leeftijd: Tot 12 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Overal op de wereld
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Helmparelhoenders maken veel lawaai om de groep te waarschuwen voor gevaar.

Leefgebied

Waar leven helmparelhoenders?

Oorspronkelijk komen parelhoenders voor in bijna heel Afrika. Inmiddels zijn deze luidruchtige vogels door de mens over de hele wereld verspreid. Je kunt deze vogels overal tegenkomen, zelfs in Nederland. Vroeger werden helmparelhoenders ‘poelepetaat‘ genoemd. Dat was een verbastering van het Franse ‘poule peintante’, wat ‘beschilderde kip’ betekent.

parelhoender

Helmparelhoenders leven het liefst in grote groepen. Overdag zijn zij vooral druk met scharrelen, de vogels kunnen makkelijk een afstand van tien kilometer afleggen op een dag. ’s Nachts zoeken de helmparelhoenders een hoge boom om in te slapen. Zo zijn zij veilig voor roofdieren.

Voedsel

Wat eten helmparelhoenders?

Helmparelhoenders eten zaden, gras en bladeren.

parelhoender

Liefde en Opvoeding

Hoe worden helmparelhoenders geboren?

Helmparelhoenders maken heel andere nesten dan de meeste vogels. Hun nest is namelijk niet meer dan een kuiltje in de grond. Er kunnen soms wel veertig eieren in één nest liggen. Meerdere vrouwtjes leggen hun eieren dan in hetzelfde nest.

parelhoender

De eerste weken na het uitkomen van de eieren zorgt vooral de vader voor de kuikens, zodat moeder kan bijkomen van een maand broeden. De kuikens zijn roodbruin met witte vlekken. De eerste weken blijven zij nog dicht in de buurt van hun ouders, maar binnen enkele dagen scharrelen de kuikens al wel zelf rond. De ouders zijn vooral druk met het beschermen van hun kroost tegen hongerige bavianen en andere roofdieren. Na een week kunnen de kleintjes gelukkig al een beetje fladderen, waardoor zij zich sneller kunnen verstoppen.

Weetje

Waarom maken helmparelhoenders zoveel lawaai?

Helmparelhoenders staan bekend om het geluid dat zij maken. Zo houden zij contact met elkaar. De vogels maken vooral veel geluid als zij schrikken of bij gevaar. Parelhoenders zijn echte groepsdieren. Het is dus slim om met de hele groep lawaai te maken om elkaar te waarschuwen. Het lawaai van de parelhoender is in heel Afrika te horen. Ze komen namelijk in heel Afrika voor.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.