Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Leeuw

Leer meer over de leeuw, een echte luilak die soms wel twintig uur per dag slaapt.

  • Lengte: 2 meter
  • Gewicht: 200 kilo
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Afrika, India en het Midden-Oosten
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Leeuwen kunnen zo hard brullen dat het geluid op 10 kilometer afstand is te horen.

Leefgebied

Waar leven leeuwen?

Oorspronkelijk kwam de leeuw in heel Afrika, India en het Midden-Oosten voor. Nu zijn de leeuwen uitgeroeid in het noorden en het uiterste zuiden van Afrika. Leeuwen leven in groepen. Meestal bestaat een groep uit gemiddeld vijf volwassen vrouwtjes, één of twee volwassen mannetjes en jongen. Als de mannetjes twee jaar worden, zullen zij uit de groep worden verjaagd of zelf vertrekken. Vaak blijven zij dan enkele jaren alleen, tot zij groot en sterk genoeg zijn om een eigen groep te leiden.

Leeuw

Vrouwtjes blijven meestal in hun geboortegroep. Net als katten houden leeuwen niet van zwemmen. Soms springen zij wel in het water voor verkoeling of om te vluchten uit een gevaarlijke situatie, maar dat gebeurt niet vaak. Mocht je ooit een leeuw tegenkomen in het wild, blijf dan muisstil staan en ren in geen enkel geval weg! Meestal vertrekt de leeuw dan weer.

Voedsel

Wat eten leeuwen?

Een groot verschil tussen leeuwen en andere katten is dat zij de enige katachtige zijn die in een groep leven. Zij jagen ook in groepjes. Hoewel de mannetjes er indrukwekkend uitzien, doen de vrouwtjes het meeste werk bij de jacht. De jacht vindt vooral plaats tijdens het vallen van de avond en in de vroege morgen. In gebieden met genoeg beschutting, waardoor de leeuwen minder opvallen tijdens de jacht, jagen leeuwen ook overdag. Leeuwen vangen vaak middelgrote prooien, zoals zebra’s en antilopen. Grote en sterkere prooien, zoals giraffen en buffels, worden alleen met grote groepen leeuwen gevangen. Leeuwen kunnen wel achttien kilo vlees per keer eten. Na zo’n grote maaltijd moeten zij wel een tijdje uitbuiken!

Liefde en Opvoeding

Hoe worden leeuwen geboren?

Als het om de liefde gaat, laten leeuwen zich niet beperken tot één seizoen. Het hele jaar door kunnen zij jongen krijgen. Leeuwinnen zijn om de paar weken vruchtbaar. Dit wordt ‘krols’ genoemd. Vaak zijn leeuwinnen die samen in een groep leven, tegelijk krols. Hierdoor worden de welpen vaak tegelijk geboren. Na vier maanden worden er dan één tot vier welpen geboren. Een pasgeboren welpje weegt tussen de één en twee kilo. Als de leeuwin gaat bevallen verlaat ze haar groep en zoekt een veilige plaats waar de welpen worden geboren. De eerste twee maanden blijven de welpen op de plek waar de moeder hen verstopt. Om de welpen extra goed te kunnen verstoppen, hebben zij vlekken in hun vacht. Hierdoor vallen ze minder op tussen het gele dorre gras in Afrika. De vlekken verdwijnen als de welpen ongeveer drie maanden oud zijn.

leeuw

In het begin drinken de welpen alleen maar melk bij hun moeder. Na ongeveer een halfjaar beginnen zij ook vlees te eten. Langzaamaan beginnen de jongen te leren hoe zij moeten jagen, maar het lukt nog niet echt goed om een prooi te vangen tot zij anderhalf jaar oud zijn. Leeuwenmannen zijn natuurlijk goed te herkennen aan hun mooie manen. Welpjes hebben nog geen manen als zij geboren worden. Als de mannetjes rond de drie jaar zijn, beginnen de manen langzaam te groeien. De manen zijn als een soort helm voor de leeuwen. Als de mannen vechten, vangen de manen de klappen rond het gezicht op als een kussen.

Weetje

Hebben leeuwenwelpjes scherpe nagels?

Waarom hebben leeuwen manen?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

leeuw

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.