Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Brilbeer

Leer meer over de brilbeer, een bedreigde boombewoner.

  • Lengte: 2 meter
  • Gewicht: 200 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar oud
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Andesgebergte in Zuid-Amerika
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Er worden veel bomen gekapt in het gebied waar de beren leven. Hierdoor is de brilbeer bedreigd.

Leefgebied

Waar leven brilberen?

In de bossen van het Andesgebergte in Zuid-Amerika kun je brilberen tegenkomen. De brilbeer is de enige berensoort die voorkomt in Zuid-Amerika. Deze beren zijn echte klimmers, met hun lange voorpoten klauteren zij makkelijk door de bomen heen. Bomen zijn erg belangrijk voor de brilberen. Zij gebruiken de bomen om in te vluchten voor roofdieren, maar maken ook nesten hoog in de bomen om in te slapen en voedsel in te bewaren. Zo’n nest kan heel breed zijn, wel vijf meter. Dat zijn vijf grote stappen! Helaas worden er veel bomen gekapt in het gebied waar de beren leven. Hierdoor is de brilbeer bedreigd in het wild. Gelukkig zet het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund en de organisatie CIGIR zich in voor het beschermen van het leefgebied van de brilbeer. Hiermee worden niet alleen de beren beschermd, maar ook alle andere diersoorten die in het bosgebied leven.

Brilbeer

Brilberen leven vaak alleen, maar als er genoeg voedsel in een gebied is kun je ook kleine groepjes brilberen tegenkomen. Deze dieren zijn vaak overdag actief, maar luieren ook erg graag. Zij slapen soms wel twaalf uur achter elkaar! Een winterslaap houden deze beren dan weer niet.

Voedsel

Wat eten brilberen?

De brilbeer is de meest vegetarische beer. Brilberen eten bladeren, fruit en bast van bomen.

Met hun zware kaken en sterke kauwspieren kauwen zij makkelijk het taaiste groen fijn.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden brilberen geboren?

Na ongeveer zeven maanden worden er meestal twee jongen geboren in een hol. De kleintjes wegen rond de 300 gram als zij ter wereld komen. De eerste drie maanden zitten de kleine brilberen veilig verstopt in het hol. Daarna blijven de jongen nog twee jaar bij hun moeder. Zij leert de kleintjes wat zij kunnen eten en wat gevaarlijk is.

Brilbeer

Weetje

Wat vinden beren het leukst om te doen?

 

Waarom heten brilberen zo?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.