Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Siamang

Leer meer over de siamang, een muzikale slingeraap.

  • Lengte: 90 centimeter
  • Gewicht: 15 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Sumatra, Maleisië en het zuiden van Thailand
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Siamangs kunnen wel tien meter ver slingeren.

Leefgebied

Waar leven siamangs?

In de bossen van Thailand, Sumatra en op het Maleisische schiereiland komen siamangs voor. Zij leven daar in kleine familiegroepen. Siamangs zijn overdag actief en de familie is nooit meer dan dertig meter van elkaar verwijderd. Een familiegroep bestaat uit een koppel en maximaal drie jongen. Wanneer er meer kleintjes worden geboren, vertrekt de oudste siamang om zelf een familiegroep te starten. Vanaf de geboorte worden de jongen verzorgd door beide ouders, maar na de eerste verjaardag van het jong neemt vader de hele opvoeding op zich. Zo krijgt moeder rust om zich voor te bereiden op een eventuele volgende geboorte.

siamang

Met hun lange armen kunnen deze apen enorm goed slingeren. Er zijn wel zwaaien van tien meter van de ene naar de andere tak gezien! De armen van siamangs zijn dan ook veel langer dan hun lijf. De armlengte kan oplopen tot ruim tweemaal de lengte van het lichaam. De apen leven hoog in de bomen, maar veel van hun omgeving wordt vernietigd voor hout en landbouw. Slechts vier procent van hun leefgebied is beschermd, wat betekent dat een groot deel gewoon mag worden gekapt.

Voedsel

Wat eten siamangs?

Vooral bladeren worden gegeten door siamangs. Vruchten, bloemen en kleine prooidieren staan soms ook op het menu. Ongeveer vijf uur per dag zijn de siamangs bezig met het zoeken naar voedsel. Siamangs zijn zeker niet gierig, zij delen het voedsel gul met elkaar. Tijdens het eten hangen zij vaak aan een arm.

siamang

Liefde en Opvoeding

Hoe worden siamangs geboren?

Siamangs zijn monogaam, dat betekent dat de slingerapen een partner kiezen voor het leven. Als er een van het koppel dood gaat, gaat de ander daarom meestal niet op zoek naar een nieuwe partner. Voor siamangs is er geen vaste paartijd, het hele jaar door kunnen jongen worden geboren. Na een draagtijd van zeven maanden wordt er meestal een kleintje geboren. Heel soms wordt er een tweeling geboren.

siamang

Siamangs worden zonder haar geboren. Pas als zij twee tot drie jaar oud zijn krijgen zij lange haren. De kleine drinkt ongeveer anderhalf tot twee jaar bij de moeder en hangt bijna alleen maar aan haar buik. Het eerste jaar is vooral de moeder druk met het jong. Hierna neemt de vader vaak de zorg over en gaat de kleine alleen naar de moeder om te eten en slapen. Als siamangs ongeveer zes jaar oud zijn, verlaten zij hun ouders en gaan op zoek naar een partner.

Weetje

Waarom zingen siamangs?

De siamangs hebben een heel speciaal ochtendritueel. Elke dag begroeten zij de nieuwe dag door te zingen. Het zijn namelijk hele muzikale apen! De keelzak bolt dan helemaal op, zodat zij extra hard kunnen zingen. Dit gezang is in de wijde omtrek te horen en kan wel op drie kilometer afstand hoorbaar zijn. Elk siamanggroepje heeft een eigen lied. Hiermee versterken zij hun band en laten zij weten welk gebied van hen is. Siamangs maken de hardste geluiden van alle apensoorten.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.