Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Stekelvarken

Leer meer over het witstaartstekelvarken, een stekelig knaagdier.

  • Lengte: 90 centimeter
  • Gewicht: 20 kilo
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Midden Oosten, Centraal en Zuid Azië
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Witstaartstekelvarkens kunnen wel 40 centimeter lange stekels hebben.

Leefgebied

Waar leven witstaartstekelvarkens?

Witstaartstekelvarkens leven in Centraal- en Zuid -Azië en in grote delen van het Midden-Oosten. Het liefst leven de stekelvarkens in de bergen, maar zij zijn ook vaak te vinden in de bossen.

stekelvarken

Overdag slapen zij in zelf gegraven holen of in gaten tussen de rotsen. Tijdens de schemering gaan zij op pad om eten te zoeken. Stekelvarkens leven in koppels of kleine familiegroepen. Zij delen dan samen een hol.

Voedsel

Wat eten witstaartstekelvarkens?

Stekelvarkens eten knollen, wortels, bladeren en vruchten. Zij zijn knaagdieren en hebben dus hele sterke tanden waarmee zij door allerlei dikke stammen heen kunnen knagen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden witstaartstekelvarkens geboren?

De mannelijke witstaartstekelvarkens moeten de vrouwen heel voorzichtig en vriendelijk benaderen. Hij wil niet dat zij schrikt en met haar vlijmscherpe stekels op hem afkomt. Als de vrouw de man accepteert, legt zij haar staart over haar rug neer en strijkt haar stekels glad. De witstaartstekelvarkens vormen een koppeltje als het voortplantingsseizoen begint. Vergeleken met andere knaagdieren zijn zij vrij lang drachtig, ongeveer vier maanden. Per worp worden er één tot vier jongen geboren.

stekelvarken jong

Volwassen stekelvarkens hebben dikke stijve pennen achter op hun rug. De kleintjes worden met haren die later opdrogen tot harde stekels. Meteen bij de geboorte hebben de jonge dieren hun ogen al open. Ook hebben zij al tanden. Zo kunnen deze ‘nestvlieders’ hun nest meteen verlaten. De jongen worden wel een aantal maanden gezoogd door hun moeder. Haar tepels zitten aan de zijkant van haar borst, zo kunnen de jongen drinken terwijl zij staat. De jongen zijn heel klein en licht na de geboorte, zij hebben maar drie procent van hun moeders lichaamsgewicht. Vader en moeder wonen samen met hun jongen in een familiegroep van wel vijftien dieren.

Weetje

Waarom hebben stekelvarkens stekels?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.