Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Mier

Leer meer over de parasolmier, een kleine krachtpatser.

  • Lengte: 22 millimeter
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Parasolmieren kunnen wel 20 keer hun eigen gewicht dragen.

Leefgebied

Waar leven parasolmieren?

De parasolmieren leven in de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Net als bijen leven zij in kolonies. In de kolonie is de koningin de baas. De kolonie is eigenlijk een grote familie: een moeder met al haar dochters. De koningin is de grootste mier, zij kan wel tweeëntwintig millimeter groot worden. Dat is net zo groot als een muntje van 20 cent. De anderen mieren in de kolonie zijn veel kleiner.

mier

Als een jonge koningin een eigen kolonie wil beginnen, graaft zij een gat. Dit gat wordt de schimmelkamer. Die schimmelkamer is heel belangrijk voor de mierenkolonie. De koningin legt eieren in de schimmel en de mierenkolonie eet van de schimmel. Een kolonie parasolmieren kan uit wel acht miljoen mieren bestaan.

Voedsel

Wat eten parasolmieren?

Je zou misschien denken dat parasolmieren bladeren eten, omdat de harde werkers de hele dag met bladeren sjouwen. Toch is dat niet zo: zij eten van de schimmel. De bladeren zijn een soort mest waardoor de schimmel kan groeien.

schimmel mier

De parasolmieren dragen stukjes blad als parasol boven hun hoofd. Zij leggen vaak lange afstanden af om blad voor de schimmel te vinden. Om hun weg terug naar de schimmelkamer te vinden laten de mieren een geurspoor achter. Zo raken zij nooit de weg kwijt.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden parasolmieren geboren?

Tijdens het zoeken naar een geschikte plek om een kolonie te starten, komt de toekomstige koningin mannetjes tegen. Dit is de enige keer dat de koningin een man tegenkomt. De koningin is de enige in de kolonie die eieren kan leggen, wel duizend per dag! Uit de eieren worden dochters geboren, die de taak van werkster of soldaat krijgen. De werksters vervoeren blad naar de schimmel, knippen de bladeren klein en voeren de stukjes aan de schimmel.

mier

De soldaten verdedigen de kolonie, zij zijn groter dan de werksters. Hun kaken zijn heel sterk, zij kunnen zelfs door leer heen knippen. Na twee tot drie jaar worden er vruchtbare mannetjes en vrouwtjes geboren, die uitvliegen. Dat is de start van weer nieuwe koloniën.

Weetje

Hoe sterk zijn parasolmieren?

Mieren zijn misschien heel klein, maar zij zijn wel enorm sterk. Zij kunnen namelijk bladeren dragen tot wel twintig keer hun eigen gewicht. Zo kan een kolonie 20.000 kilo aan bladeren verplaatsen. Dat is net zo zwaar als vier grote olifanten!

mier

Adopteer een mier

DierenPark Amersfoort heeft het zwaar: de steeds langer durende sluiting wordt steeds schrijnender en heeft daardoor grote impact op ons park. Met jouw hulp komen wij hopelijk samen door deze moeilijke tijd heen. Alle bee(s)tjes helpen!

Tienduizenden hardwerkende mieren helpen elkaar. Zij snijden en vervoeren het blad en brengen dit naar de larven die in de schimmel leven bij de koningin. Zij is de baas van de kolonie. Doordat iedere mier een eigen taak heeft, houdt de groep zich in stand. DierenPark Amersfoort kan jouw hulp nu ook goed gebruiken. Adopteer een bijzondere parasolmier en help alle dierbewoners van DierenPark Amersfoort!

Mier adopteren

 

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.