Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Pauw

Leer meer over de pauw, een opvallende vogel.

  • Lengte: 2,3 meter
  • Gewicht: 6 kilo
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Insecteneter
  • Leefgebied: India, Pakistan en Sri Lanka
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: De veren in de staart kunnen wel 150 centimeter lang worden.

Leefgebied

Waar leven pauwen?

Wilde pauwen kom je tegen in India, Pakistan en Sri Lanka. Door de mens is deze kleurrijke vogel verspreid over de hele wereld. Wilde pauwen leven het liefst in de bossen en in de buurt van water. Overdag scharrelen deze vogels over de grond, maar ’s nachts slapen zij veilig hoog in een boom.

pauw

Het mannetje vormt een kleine harem met twee tot vijf vrouwen. Als er gevaar is, waarschuwen pauwen elkaar met luide kreten. Hierna schieten de pauwen loodrecht omhoog om te vluchten voor het gevaar!

Voedsel

Wat eten pauwen?

Het dieet van pauwen bestaat voornamelijk uit zaden en vruchten. Soms pikken zij ook een insect of een worm mee.

pauw

Liefde en Opvoeding

Hoe worden pauwen geboren?

Mannelijke pauwen vallen goed op door hun lange en kleurrijke staart. De veren in de staart kunnen wel 150 centimeter lang worden! Door met zijn staart te trillen als een waaier probeert de man vrouwen te versieren. Als een mannetje veel ogen op zijn staart heeft, weet je dat hij veel succes heeft bij de vrouwen.

pauw

In de herfst verliezen alle mannen hun staartveren. De mannetjes lopen dan even zonder kleurrijke sleep rond. Een pauw legt drie tot vijf eieren per keer in een ondiep nest op de grond. Deze komen na ongeveer één maand uit. De kuikens worden geboren met veren en niet met dons. Het duurt dan ook maar één week totdat de kleine kuikens kunnen vliegen. Na drie jaar krijgen de jonge mannen een kleine staart. Pas na zes jaar is de staart volgroeid.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.