Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Halsbandleguaan

Leer meer over de halsbandleguaan, een snelle leguaan.

  • Lengte: 25 tot 35 centimeter
  • Gewicht: 40 gram
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: West-Amerika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een halsbandleguaan kan wel 25 kilometer per uur rennen.

Leefgebied

Waar leven halsbandleguanen?

In West-Amerika kun je de halsbandleguaan in het wild tegenkomen. Zij leven daar in de woestijnen en open bosgebieden. Voor de halsbandleguanen is het belangrijk dat er rotsen in de omgeving zijn.

halsbandleguaan

Die gebruiken zij om op te zonnen, als uitkijkpost en om ’s nachts onder te schuilen. Elke halsbandleguaan heeft een eigen territorium, een gebied dat zij verdedigen. Andere leguanen mogen daar niet komen.

Voedsel

Wat eten halsbandleguanen?

De halsbandleguaan jaagt op insecten. Zij gebruiken hun sterke kaken om de prooi goed vast te houden. Naast de insecten eten deze leguanen ook verschillende soorten planten.

halsbandleguaan

Liefde en Opvoeding

Hoe worden halsbandleguanen geboren?

Voordat de vrouwen eieren gaan leggen, krijgen zij oranje vlekken op hun rug. Hieraan kunnen de mannen zien dat zij niet meer beschikbaar is om mee te paren. Het vrouwtje kan twee keer per jaar eieren leggen. Zij verstopt dan vijf tot tien eieren tussen de rotsen of begraaft haar nest in het zand. Hierna laat zij haar eieren achter.

halsbandleguaan jong

Na anderhalf tot twee maanden komen de eieren uit. Het duurt een paar uur voordat het jong uit het ei is gekropen. De kleine halsbandleguanen zijn meteen zelfstandig. Sommige gaan zelfs direct jagen!

Weetje

Hoe hard kan een halsbandleguaan rennen? 

Als zij op hun achterpoten wegrennen, kunnen de leguanen een snelheid van wel 25 kilometer per uur halen. Dat is net zo snel als een brommertje. Wat snelheid betreft winnen zij het van iedere prooi of vijand. Ze houden het alleen niet zo lang vol: halsbandleguanen kunnen een tennisveld over rennen, maar dan houdt het wel op. Je kan ook heel goed zien wanneer een vrouwtjes halsbandleguaan eieren gaat leggen. Dan krijgen de vrouwtjes oranje vlekken op hun rug.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.