Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Kaalkopibis

Leer meer over de kaalkopibis, een zwaar bedreigde vogel.

  • Lengte: 80 centimeter
  • Gewicht: 1,5 kilo
  • Leeftijd: Tot 25 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Marokko, Turkije en Syrië
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: De kaalkopibis wordt bedreigd omdat hun leefgebied verdwijnt door de jacht op dit diersoort.

Leefgebied

Waar leven kaalkopibissen?

n Marokko, Syrië en Turkije leven een aantal kolonien van de kaalkopibis. Deze vogels zie je voornamelijk rond steenplateaus en kliffen. Vroeger waren er ook kolonies kaalkopibissen op oude gebouwen, zoals kastelen, stadsmuren en torens. De broednissen in de Stad der Oudheid zijn hierop geïnspireerd. De vogels kwamen toen ook voor in het hele Middellandse zeegebied tot in de Alpen.

kaalkopibis

Hierdoor wordt de kaalkopibis met uitsterven bedreigd. In Marokko, Turkije en Syrië leven nog een paar koloniën kaalkopibissen.

Voedsel

Wat eten kaalkopibissen?

Vooral insecten worden door de kaalkopibissen gegeten. Hun lange, kromme snavel is handig om mee in de modder te wroeten. Zo zoeken de kaalkopibissen naar insecten. Daarnaast eten zij ook vaak vissen, kikkers en andere kleine prooidieren.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kaalkopibissen geboren?

Het nest wordt met kleine takjes en plukjes gras gebouwd, tegen rotsen en steile hellingen aan. Hierin worden vaak tussen de twee en vier eieren gelegd. Na een maand broeden komen de kuikens uit het ei gekropen.

kaalkopibis kuiken

De kleine kaalkopibissen hebben in het begin nog geen kale kop. Hoe ouder de vogel wordt, hoe roder en kaler de kop! Na ongeveer zeven weken kunnen de kuikens vliegen.

Weetje

Waarom is de kaalkopibis ernstig bedreigd?

De Noordelijke kaalkopibis behoort tot de honderd meest bedreigde vogelsoorten te Hierdoor wordt de kaalkopibis met uitsterven bedreigd. In Marokko, Turkije en Syrië leven nog een paar koloniën kaalkopibissen. De jacht op deze vogels, verstoring van hun nestplaatsen en het verdwijnen van hun leefgebied hebben ervoor gezorgd dat er steeds minder kaalkopibissen zijn. Een kaalkopibis heeft hele grote vleugels. Wanneer een kaalkopibis zijn vleugels spreid heeft deze vogel een breedte van 135 centimeter.

Waarom hebben ibissen een kromme snavel?

De kromme snavel van de ibis is erg handig om waterdieren te zoeken in de modder. Alle ibissen hebben een kromme snavel. Daaraan kan jij deze vogelsoort makkelijk herkennen.

kaalkopibis

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.