Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Zilverreiger

Leer meer over de kleine zilverreiger, een echte waterliefhebber.

  • Lengte: 65 centimeter
  • Gewicht: 300 gram
  • Leeftijd: Tot 22 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Zuid-Europa, Zuid-Azië en Afrika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Zilverreigers krijgen groene eieren.

Leefgebied

Waar leven kleine zilverreigers?

In Zuid-Europa, Zuid-Azië en Afrika kun je zilverreigers spotten. Met een beetje geluk zou je deze vogels zelfs kunnen tegenkomen in het noorden van Europa.

zilverreiger

Zilverreigers zijn altijd te vinden in de buurt van water. Het liefst hebben zij ondiep water, maar het maakt hen niet uit of dat zoet of zout is.

Voedsel

Wat eten kleine zilverreigers?

De volwassen vogels hebben gele tenen. Soms gebruiken de kleine zilverreigers hun tenen tijdens het jagen. In het ondiepe water bewegen zij hun gele tenen om de beurt, om zo de aandacht van nieuwsgierige vissen te trekken. Al hun voedsel vinden zij in en rondom het water. Zilverreigers eten kleine vissen, insecten, schaal- en weekdieren en kikkers.

zilverreiger

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kleine zilverreigers geboren?

In struiken, rietvelden, steile kliffen en in bomen… op allerlei plekken kun je de nesten van de zilverreigers tegenkomen. Kleine zilverreigers broeden ongeveer drie weken op de groene eieren die zij hebben gelegd.

zilverreiger

De witte kuikens maken na een maand al hun eerste vlucht. Na twee maanden door hun ouders te zijn verzorgd, verlaten de jonge vogels het nest. De jongen zijn makkelijk te herkennen, doordat zij nog geen gele tenen hebben

Weetje

Welke kleur hebben de eieren van zilverreigers?

Kleine zilverreigers broeden ongeveer drie weken op de groene eieren die zij hebben gelegd. De groene eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken. Dat is nog eens goed gebruik maken van kleuren! Een zilverreiger heeft een vleugelspanwijdte van een meter.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.