Tickets Tot € 2,- korting
Tickets Tot € 2,- korting
Ontmoet onze dieren

Pelikaan

Leer meer over de kroeskoppelikaan, een vogel met een snavel als een schepnet.

  • Lengte: 1,8 meter
  • Gewicht: Gemiddeld 13 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Viseter
  • Leefgebied: Oost-Europa en Rusland
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: Kroeskoppelikanen kunnen een vleugelspanwijdte hebben van 3,5 meter.

Leefgebied

Waar leven kroeskoppelikanen?

Kroeskoppelikanen broeden in Oost-Europa en Rusland. Overwinteren doen deze vogels in Azië. Zij leven het liefst in grote groepen in zoetwatermoerassen en rivierdelta’s.

pelikaan

Voedsel

Wat eten kroeskoppelikanen?

Heb je de handige keelzak van de pelikanen al gezien? Hiermee kunnen zij garnalen, vissen en insecten uit het water scheppen. Meestal slikken zij een vis in één keer door. Soms verzamelen zij de vangst in hun keelzak en bewaren deze voor later. Naast een handig schepnet is de keelzak ook ideaal om lekker mee te wapperen als het warm is.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kroeskoppelikanen geboren?

Tijdens het broedseizoen hebben de pelikanen een zilverwit verenkleed, een oranjerode keelzak en is de huid rondom hun ogen geel tot paars gekleurd. Buiten het broedseizoen zijn hun kleuren minder fel. Pelikanen zijn monogaam, dat betekent dat een koppeltje hun hele leven bij elkaar blijft. Zij maken hun nesten van stokken, gras en riet. Dat lijmen zij aan elkaar met hun flatsen. Eigenlijk werken hun uitwerpselen dus als een soort cement. Pelikanen broeden graag samen met anderen, soms vind je wel 250 nesten bij elkaar.

pelikaan

In het nest worden twee tot vier eieren gelegd. Na een maand broeden komen de kuikens uit de eieren gekropen. De eerste weken letten de ouders op hun kleintjes, maar als zij zes weken oud zijn gaan de kleine pelikanen naar de ‘crèche’. Een volwassen pelikaan let dan op een grote groep kleintjes, zodat de ouders op zoek kunnen gaan naar voedsel. Na ongeveer drie maanden zijn de jonge pelikanen oud genoeg voor hun eerste vlucht.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.