Leefgebied
Waar leven doornstaartagamen?
Zoals je waarschijnlijk al had geraden, komt de Afrikaanse doornstaartagame voor in Afrika. Vooral in het noorden is dit reptiel daar te vinden. Het liefst leven zij op een rotsachtige bodem. Tussen de rotsspleten maken de doornstaartagamen holen van soms wel drie meter diep. Onder de grond is de temperatuur constanter dan aan de oppervlakte, dat is ideaal voor dit koudbloedige dier.
Voedsel
Wat eten doornstaartagamen?
Doornstaartagamen eten vooral gras en bladeren. Daarnaast wordt het menu aangevuld met insecten, zoals mieren en kevers. Jonge agamen eten meer insecten dan de volwassen dieren.
Liefde en Opvoeding
Hoe worden doornstaartagamen geboren?
Afrikaanse doornstaartagamen paren meestal een paar weken na de winterrust. De opgewonden mannen zijn dan felgekleurd, om extra op te vallen voor de vrouwtjes. Hun grauwe huid wordt in de paartijd versierd met rode, gele en oranje kleuren. Als de mannen een vrouwtje tegenkomen, gaan zij zich flink uitsloven. Zij proberen indruk te maken door push-ups te doen en hun kop heen en weer te schudden. De toekomstige moeder graaft in de buurt van haar eigen hol een extra kuil voor haar legsel. De doornstaartagamen leven in warme woestijngebieden, dus de moeder zoekt nauwkeurig naar het meest gunstige plaatsje, met voldoende schaduw voor haar eieren. Deze schaduwplekken zijn schaars en aanstaande moeders vechten dan ook regelmatig om de mooiste plaatsen. Ongeveer één maand na de paring worden er zo’n 10 tot 25 eieren gelegd. Nadat alles goed ligt, is het vrouwtje vooral druk om haar toekomstige kroost te bewaken. De eierschaal van deze reptielen is niet zo hard als bij een vogelei, maar voelt meer aan als leer. Bij veel reptielensoorten bepaalt de temperatuur of er mannetjes of vrouwtjes uit het ei kruipen. De doornstaartagame is één van de weinige soorten waar de temperatuur geen invloed heeft op het geslacht van de kleintjes. Na twee tot vijf maanden kruipen de jongen uit het ei. De pasgeboren diertjes zijn een mini-versie van hun ouders, zij wegen maar vier tot zes gram. Na hun geboorte zijn zij grijs of bruin, pas na één jaar komt er meer variatie in hun huidskleur. Zodra de jongen uit het ei zijn gekropen, gaan zij hun eigen weg. De ouders zorgen dus niet voor de kleintjes. Na vier jaar kunnen de jonge doornstaartagamen zelf jongen krijgen.
Weetje
Welke kleuren kan een doornstaartagame worden?
Wist jij dat de Afrikaanse doornstaartagame alle kleuren van de regenboog kan hebben? Zo kan deze hagedis geel, oranje, rood, blauw, paars en groen worden. De kleur hangt af van de temperatuur, maar ook van de stemming van het dier. Is het heel warm? Dan is de doornstaartagame feloranje. Maar hij kan ook zomaar blauw van de kou worden. Terwijl jij waarschijnlijk lekker luiert in de zon, wordt een Afrikaanse doornstaartagame juist het meest actief op het heetst van de dag. Als de hagedis een donkere kleur heeft, is hij meestal zijn rust aan het nemen.
Heb je nog een dierenvraag?
Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!