Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Giraffe

Leer meer over de giraffe, het hoogste dier van de wereld.

  • Lengte: 5,5 meter
  • Gewicht: 1250 kilo
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Savannes in Afrika, ten zuiden van de Sahara
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Hun blauwe tong beschermt de giraf tegen zonnestralen.

Leefgebied

Waar leven giraffen?

In het wild komen giraffen voor op de savannes in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Een savanne is een open en uitgestrekt gebied waar verschillende dieren samenleven. Giraffen leven in kuddes van twaalf tot vijftien dieren, de samenstelling van de groep kan wisselen en heeft een losse structuur. Jonge mannetjes verlaten hun kudde als zij volwassen zijn en zij sluiten zich dan vaak aan bij een groep vrijgezellen. Dochters blijven wel in de kudde van hun ouders.

giraffe

Er zijn negen verschillende (onder)soorten giraffen. Je kunt de verschillende giraffen herkennen aan hun vlekkenpatroon. Zo lijkt het bij netgiraffen bijvoorbeeld alsof iemand een lichtgeel net over een bruin dier heeft gegooid. De vlekken van de Masai-giraffe lijken erg op blaadjes en de Angolagiraffe heeft grote en onregelmatige vlekken. De lange nek van de giraffen is heel handig. Zo kunnen zij zonder probleem blaadjes uit hoge bomen eten en de kudde kan elkaar goed in de gaten houden. Zelfs als deze dieren verspreid lopen over een gebied van één vierkante kilometer, verliezen zij elkaar niet uit het oog!

Giraffen in Kenia en Somali worden bedreigd door stropers en omdat hun leefomgeving kleiner wordt. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het Somali Giraffe Project. Om de dieren goed te kunnen beschermen is onderzoek nodig. Het project onderzoekt hoeveel netgiraffen er nog zijn en hoe deze het beste geholpen en beschermd kunnen worden.

Voedsel

Wat eten giraffen?

Giraffen staan natuurlijk bekend om hun lange nek, maar de lengte van hun tong is ook niet mis. De miereneter is het enige dier met een langere tong. Een giraffentong kan wel 45 centimeter lang worden. Met zo’n lange tong zou een giraffe de bodem van een colafles kunnen likken, als de tong door de opening zou passen!

giraffe

De tong wordt vooral gebruikt om blaadjes te plukken waar andere dieren niet bij komen. De giraffe eet het liefst de bladeren van de acaciaboom. Deze boom heeft veel doorns, maar dat vindt de giraffe niet erg. De tong heeft een goede eeltlaag en taai slijm, waardoor de lange viervoeters zich niets aantrekken van prikkende doorns en bijtende mieren.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden giraffen geboren?

Op de Savanne van DierenPark Amersfoort wonen alleen giraffenmannen. Deze pubers zijn nog niet oud genoeg om zelf een familie te leiden en wonen eerst in een vrijgezellengroep. Wanneer er in andere dierenparken een nieuw mannetje voor een vrouwengroep wordt gezocht, verhuist één van onze mannen daarheen. Giraffen hebben een draagtijd van zo’n vijftien maanden, per bevalling wordt er één jong geboren. Wanneer de weeën beginnen, verlaat moeder de groep om op een rustig plekje te bevallen. De geboorte van een giraffe is een hele gebeurtenis, want het jong valt dan ongeveer twee meter naar beneden op de grond. Een flinke klap, maar de flexibele jongen houden hier niets aan over. Een pasgeboren giraf weegt zo’n zestig kilogram.

giraffe

Binnen een uur na de geboorte kan het kalfje al meelopen met de kudde. Dat is belangrijk, want de groep kan de kleine beschermen tegen vijanden. De jonge giraf moet dus al heel snel met moeder mee kunnen rennen als er gevaar dreigt. Speciaal daarom worden deze dieren geboren met lange voorpoten van wel anderhalve meter. De poten van een volwassen giraffe zijn twee meter, dus veel groeien de stelten niet meer. Als een moeder haar kleintje kwijt is, loeit zij heel hard om haar jong weer terug te roepen. Giraffen drinken tot zestien maanden bij hun moeder, maar ook daarna blijft het kalf nog ongeveer 22 maanden bij haar in de buurt. Zonen verlaten vervolgens de kudde, maar dochters blijven in hun familiegroep. Op vierjarige leeftijd zijn giraffen geslachtsrijp en kunnen zij zelf jongen krijgen.

Weetje

Waarom hebben giraffen een blauwe tong?

De tong van een giraffe is niet roze, maar blauw. Het pigment van die kleur beschermt de tong tegen de felle zonnestralen. Naast de lange tong heeft een giraffe ook lange benen. Met hun lange benen kunnen ze wel zestig kilometer per uur rennen.

 

Kunnen giraffen zwemmen?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.