Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Miljoenpoot

Leer meer over de Afrikaanse reuzenmiljoenpoot, die ‘maar’ 256 poten heeft.

  • Lengte: 35 centimeter
  • Leeftijd: Tot 10 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: In het westen van Afrika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een reuzenmiljoenpoot heeft maar liefst 256 poten.

Leefgebied

Waar leven reuzenmiljoenpoten?

In het westen van Afrika kun je de Afrikaanse reuzenmiljoenpoot tegenkomen tussen de bladeren op de natte bosgrond.

miljoenpoot

 

Voedsel

Wat eten reuzenmiljoenpoten?

Reuzenmiljoenpoten zijn goede opruimers. Zij eten alle bedorven bladeren die op de grond liggen, en ander plantenmateriaal.

miljoenpoot

Liefde en Opvoeding

Hoe worden reuzenmiljoenpoten geboren?

Het vrouwtje begraaft haar eieren diep in de grond. De eitjes hebben een harde laag die beschermt tegen roofdiertjes en slecht weer. Soms bewaakt het vrouwtje haar eieren tot ze uitkomen, maar meestal laat zij haar nest achter.

miljoenpoot

Na ongeveer drie maanden komen er gemiddeld 100 eieren uit. De kleine miljoenpoten zijn vaak wit van kleur en hebben nog maar twaalf poten. Bij elke vervelling krijgen de kleintjes er een segment bij met extra pootjes. Na ongeveer zeven tot tien keer vervellen hebben de miljoenpoten hun uiteindelijke hoeveelheid poten.

Weetje

Hoeveel poten heeft de reuzenmiljoenpoot?

De Afrikaanse miljoenpoot heeft geen miljoen, maar 256 poten. Het lichaam van deze dieren bestaat uit segmenten. Het verschil met een duizendpoot is dat een miljoenpoot vier poten heeft (twee paar) aan elk segment. Een duizendpoot heeft maar twee poten (één paar) per segment. Wanneer een miljoenpoot nog klein is heeft dit dier maar twaalf poten.

Met zoveel poten zou je denken dat een miljoenpoot heel snel kan rennen, maar dat is niet zo. Het dier loopt in een soort golfbeweging. De pootjes zetten allemaal om de beurt een stap en staan dus best lang stil. Al deze pootjes zijn wel enorm handig bij het graven. Bij gevaar rollen miljoenpoten zich strak op en beschermen zij hun poten. Wanneer iemand zou proberen de opgerolde miljoenpoot weer open te trekken, kan deze een irriterende stof uitscheiden.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.