Leefgebied
Waar leven vosmangoesten?
De vosmangoest komt voor op de open vlaktes, zoals woestijnen en graslanden, in Afrika. Daar graven zij uitgebreide holenstelsels.
De vosmangoesten leven samen in een groep waarin één mannetje de leider is. De baas plast ’s ochtends over al zijn groepsleden heen, zodat iedereen hetzelfde geurtje heeft. Sommige vosmangoesten hebben ook buren in het gangenstelsel en delen het hol met bijvoorbeeld stokstaartjes of grondeekhoorns. De Afrikaanse boeren zijn wel blij met de vosmangoesten, want zij helpen met het bestrijden van insecten en knaagdieren op hun akkers.
Voedsel
Wat eten vosmangoesten?
Op het met menu van de vosmangoesten staan vooral insecten. Soms eten zij ook kleinere prooidieren of zoeken zij een eitje. Overdag zijn de dieren vooral bezig met het zoeken naar voedsel. Het eten wordt gezocht met de hele groep samen, zo ben je minder kwetsbaar als je grote roofdieren tegenkomt. Eén vosmangoest blijft op de uitkijk staan. Als er gevaar dreigt, laat hij dit weten met een korte kreet. Binnen een paar seconden is er dan geen vosmangoest meer te bekennen.
Liefde en Opvoeding
Hoe worden vosmangoesten geboren?
Ondanks dat vosmangoesten met meerdere mannen en vrouwen bij elkaar wonen, mag alleen de sterkste man zich voortplanten. De rest van de groep helpt wel mee met het opvoeden van de jongen en het verdedigen van het gangenstelsel. Vosmangoesten planten zich voort in de paartijd, die valt bij hen tussen juli en september. Na een draagtijd van ongeveer twee maanden worden één tot vier jongen geboren. Voordat het zover is, bouwt de gemeenschap aan een speciale kraamkamer, diep in het gangenstelsel. De kraamkamer wordt gevuld met plukken vacht en bladeren en later worden daar de kleintjes geboren.
De jonge vosmangoesten drinken bij hun moeder tot zij tien weken oud zijn, maar dan zijn zij nog lang niet zelfstandig. Zij moeten dan nog veel leren en na ongeveer tien maanden zijn de nieuwkomers volwassen. Na een jaar is een vosmangoest oud genoeg om zelf jongen te krijgen, maar het hangt helemaal af van de rol in de groep of dit ook gebeurt. In 2013 is er het voor het eerst een nestje jongen geboren bij de vosmangoesten in DierenPark Amersfoort. Pas na een aantal weken zagen de dierverzorgers de kleintjes voor het eerst in het buitenverblijf. De ouders hadden de jongen een aantal weken goed verstopt in hun kraamkamer.
Weetje
Hoe groot zijn de holen van vosmangoesten?
Vosmangoesten graven uitgebreide holenstelsels. Zo’n gangenstelsel kan wel vijftig vierkante meter beslaan en de gangen zijn ongeveer anderhalve meter diep. Er zijn soms wel veertig ingangen, zodat er altijd eentje in de buurt is bij gevaar. In het gangenstelsel is aan alles is gedacht; er is zelfs een wc en een babykamer.
Heb je nog een dierenvraag?
Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!