Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Hyena

Leer meer over de gevlekte hyena, het roofdier met hele sterke kaken.

  • Lengte: 1,5 meter
  • Gewicht: 85 kilo
  • Leeftijd: Tot 40 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Afrika, ten zuiden van de Sahara
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een hyena lacht om aan te geven dat zijn gevangen prooi alleen voor hem is.

Leefgebied

Waar leven gevlekte hyena’s?

Gevlekte hyena’s leven in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Zij zijn niet heel kieskeurig en komen daarom in verschillende gebieden voor, zoals woestijnen en waterrijke gebieden. Hyena’s leven graag in een groep bij elkaar, zo’n groep wordt een ‘clan’ genoemd.

Hyena samen

Binnen een clan is het oudste vrouwtje vaak de baas. Hyenavrouwtjes zijn sowieso de baas en de mannetjes moeten dus naar de vrouwtjes luisteren. Wanneer er wordt gegeten, moeten de mannetjes ook rustig op hun beurt wachten. Dames gaan voor! Elke clan heeft een gezamenlijk hol waar de groep hyena’s vaak samen ligt te luieren. Daar besteden zij het grootste deel van de dag aan. Hyena’s zijn vooral aan het begin van de avond en ’s nachts actief. Het gebied rondom het hol wordt afgezet met geuren.

Hyena’s zijn samen met gieren de schoonmakers van de savanne. Zij eten rottende karkassen en zorgen er zo voor dat het ecosysteem van de savanne in evenwicht blijft. Maar de schoonmaakploeg van de natuur telt steeds minder leden. Dit komt doordat mensen vergiftigde karkassen achterlaten waar de dieren van eten. Daardoor komen zij helaas vaak te overlijden. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt een project dat ervoor zorgt dat mensen meer informatie krijgen over hoe zij beter om kunnen gaan met wilde dieren. Daarnaast wordt er een team opgezet die conflicten tussen mens en dier probeert op te lossen en worden er camerasystemen opgezet om de dieren in de gaten te houden.

Voedsel

Wat eten gevlekte hyena’s?

Vlees, dat eten hyena’s vooral. Naast gevangen prooidieren eten deze roofdieren ook regelmatig aas. Hyena’s hebben de sterkste kaken van alle roofdieren. Zij zouden zelfs een hapje uit een bowlingbal kunnen nemen!

Hyena kaken

Door hun sterke kaken kunnen de hyena’s alles van hun prooi opeten, zoals botten en zelfs hoorns. Doordat deze roofdieren botten eten, is de poep van hyena’s heel hard en wit. Hyena’s jagen op allerlei dieren, zoals zebra’s en gnoes. Samen met de clan jagen zij net zo lang op een prooi totdat het hapje is uitgeput. Er is weleens een jacht gezien die 24 uur duurde! De grootste concurrent van de hyena is de leeuw. Beide roofdieren pakken nog wel eens het eten van de ander af. Hierdoor eten hyena’s zoveel mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Een groep van twintig hyena’s kan wel honderd kilo vlees opeten in dertien minuten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden gevlekte hyena’s geboren?

Hyena’s zijn polygaam, dat wil zeggen dat zij meerdere partners hebben. Bij deze dieren zijn de vrouwen de baas en één vrouwtje heeft soms meerdere liefjes. Het hele jaar door kan de hyena zich voortplanten. De dominante vrouwen van de groep zijn als eerste geslachtsrijp, dat betekent dat zij er klaar voor zijn om jongen te krijgen. Hun kleintjes hebben ook een grotere kans om te overleven, met zo’n sterke moeder.

Hyena pup

Als een hyenavrouwtje gaat bevallen, zondert zij zich af van de groep. Zij zoekt een verlaten hol, waar zij meestal één tot vier jongen krijgt. Na ongeveer zes weken verplaatst zij haar pups naar het gemeenschappelijke hol van de groep. Vanaf dat moment helpen de andere hyena’s ook mee met de verzorging. Bij de geboorte zijn de jonge hyena’s al ver ontwikkeld: zij hebben hun ogen meteen open, hun tanden zijn al behoorlijk scherpe en ze zijn heel actief. Als er twee broers of twee zussen in hetzelfde nest zijn, bepalen de pasgeboren dieren door te stoeien wie van de twee er de baas is. Een pasgeboren hyena is donkerbruin en heeft nog geen vlekken. Pas na een half jaar krijgen de kleintjes dezelfde vlekken als hun ouders. De kleintjes drinken een half jaar tot een jaar bij hun moeder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bruine hyena, laat de gevlekte hyena alleen haar eigen jongen bij zich drinken. De hyenapups zijn na ongeveer twee jaar zelfstandig. Dochters blijven altijd bij de moederclan, zoons vertrekken om zich bij een andere clan aan te sluiten. Mannen zijn na drie jaar volwassen en vrouwen na ongeveer vier jaar. Zij kunnen dan ook jongen krijgen.

Hyena pup

DierenPark Amersfoort is de coördinator van het Europese fokprogramma van de hyena. Als er een hyena gaat verhuizen naar een ander dierenpark, moet er eerst toestemming worden gevraagd aan ons. Wij houden dus een oogje in het zeil.

Weetje

Hoe snel kunnen hyena’s rennen?

 

Waarom lachen hyena’s?

De lach wordt ook gebruikt als een hyena duidelijk wil maken dat zijn gevangen prooi alleen voor hem is. En het dier grinnikt als er gevaar is. Als de andere hyena’s dit horen, schieten ze hem te hulp. Daar is niets grappigs aan! Naast lachen kan een hyena ook goed rennen. Ze kunnen wel zestig kilometer per uur rennen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.