Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Gilamonster

Leer meer over het gilamonster, een giftig woestijnreptiel.

  • Lengte: 60 centimeter
  • Gewicht: 1 kilo
  • Leeftijd: 35 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: Om zichzelf te verdedigen gebruikt een gilamonster gif.

Leefgebied

Waar leven gilamonsters?

In Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten kun je de gilamonsters tegenkomen. Zij leven daar in woestijnen waar voldoende schuilmogelijkheden zijn. Gilamonsters houden niet van kale woestijnvlaktes, er moet er wel wat begroeiing te vinden zijn. Tijdens de wintermaanden houden de gilamonsters een winterslaap. Hiervoor graven zij een speciaal hol. In DierenPark Amersfoort gaan de gilamonsters ook in winterrust. Je vindt dan tijdelijk de blauwtongskink in hun verblijf.

gilamonster

Gilamonsters zijn één van de langzaamste hagedissen. Zij halen meestal maar 1,2 kilometer per uur, terwijl sommige andere woestijnhagedissen wel 25 kilometer per uur kunnen lopen. Daarentegen kunnen gilamonsters wel goed achteruit lopen en -klimmen. Soms klimmen zij wel zeven meter de hoogte in, om daar voedsel te zoeken.

Voedsel

Wat eten gilamonsters?

Gilamonsters zijn vleeseters. Hun dieet bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, hagedissen en eieren. Deze woestijnreptielen kunnen heel veel eten! Een jong dier kan wel de helft van zijn lichaamsgewicht eten. Dit is heel handig in een gebied waar vaak weinig voedsel te vinden is. Het extra voedsel slaan gilamonsters op in hun staart. Dat werkt hetzelfde als de bult bij een kameel. Als de gilamonsters genoeg hebben gegeten, is hun staart helemaal dik. Een handige voorraadkast! Door hun voorraad kunnen de gilamonsters soms wel een jaar zonder eten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden gilamonsters geboren?

Gilamonsters leven het liefst solitair, dat betekent dat zij alleen leven. Als twee gilamonsters elkaar tegenkomen in het wild, gaan zij vaak vechten. Soms duurt het gevecht maar een kwartier, maar er zijn ook wel eens gevechten gezien die een halve dag duren. In het voorjaar gaan de gilamonsters wel op zoek naar elkaar. Door middel van geursporen probeert een mannetje vrouwtjes te vinden.

gilamonster

Het vrouwtje begraaft soms wel twaalf eieren in een hol. Na ongeveer negen tot tien maanden komen er kleine gilamonsters boven de grond. De kleintjes zijn dan rond de 20 centimeter en wegen ongeveer 35 gram. De jonge gilamonsters kunnen meteen voor zichzelf zorgen.

Weetje

Is een gilamonster giftig?

Gilamonsters zijn giftig. Hierdoor moeten de dierverzorgers van ons park altijd goed oppassen als zij in het verblijf zijn. De dieren gebruiken dit gif als verdediging, niet om op andere dieren te jagen. Een gilamonster kan heel veel eten.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.