Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Wolf

Leer meer over de wolf, die vaak de boosdoener is in sprookjes.

  • Lengte: 1,3 meter
  • Gewicht: 55 kilo
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Europa en Azië
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een groep wolven noem je een roedel.

Leefgebied

Waar leven wolven?

Vroeger werden wolven bedreigd, omdat mensen bang voor hen waren. Vanaf de middeleeuwen tot niet zo heel lang geleden werd de wolf als kwaad gezien. Denk maar eens aan sprookjes zoals Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes. Ook jaagden mensen op de wolf vanwege zijn vacht. Een groep wolven noem je een roedel. Inmiddels woont in Duitsland weer een aantal roedels wolven en ook in Nederland zijn de eerste tekenen gezien van een roedel.

wolf

De kleur van de vacht van de wolf is niet overal hetzelfde, die hangt af van het gebied waar de wolven wonen. De kleur van de vacht is bedoeld als camouflage. Wolven op de Noordpool zijn daarom helemaal wit. In andere gebieden zijn wolven juist weer grijs, bruin of zelfs zwart. Wolven hebben niet alleen goede oren, maar ook een goede neus: zij kunnen jou op wel driehonderd meter afstand ruiken. Die grote oren, grote neus en grote mond komen zeker heel goed van pas! Wolven leven in grote groepen van soms wel meer dan dertig dieren bij elkaar.

Voedsel

Wat eten wolven?

Wolven huilen om hun groepsgenoten te laten weten waar zij zijn, maar ook waar de groep moet verzamelen voor de jacht. Wolven kunnen elkaar op wel zes tot tien kilometer afstand horen. Dat betekent dat de mensen die in Soest wonen onze wolven ook makkelijk kunnen horen huilen. Wolven jagen vaak samen in een groep en een wolf kan wel negen kilo vlees in één keer opeten!

wolf

Liefde en Opvoeding

Hoe worden wolven geboren?

Het paarseizoen van wolven loopt van januari tot en met april. Een wolvenkoppel is vaak monogaam, dat betekent dat zij hun hele leven lang samen blijven. Het vrouwtje graaft een hol om haar jongen in groot te brengen. Na een dracht van ongeveer negen weken, worden er vaak zes of zeven pups geboren. De jongen zijn dan nog doof en blind. Na ongeveer twee weken gaan de ogen open.

wolf

Na ongeveer drie weken gaan de kleine wolven voor het eerst op verkenning buiten het hol. De hele roedel verzorgt de pups en zorgt dat er voldoende eten is voor de kleintjes. Als de wolfjes een half jaar oud zijn, gaan zij zelf op jacht.

Weetje

Huilen wolven ook in de dierentuin?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.