Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Groenwangamazone

Leer meer over de groenwangamazone, een luidruchtige en kleurrijke papegaai.

  • Lengte: 33 centimeter
  • Gewicht: 350 gram
  • Leeftijd: 40 jaar
  • Voedsel: Fruiteter
  • Leefgebied: Mexico, Puerto Rico en Texas
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: DierenPark Amersfoort werkt samen met andere Europese dierentuinen en wisselt dieren met elkaar uit.

Leefgebied

Waar leven groenwangamazones?

De groenwangamazones komen voornamelijk voor in Mexico, maar ook in kleinere aantallen in Puerto Rico en Texas. Deze kleurrijke papegaaien leven het liefst in een gebied met bossen en rivieren.

Groenwangamazone

Tijdens de broedtijd zoeken de koppels elkaar op, maar daarbuiten leven zij in grote groepen leven van soms van wel driehonderd vogels bij elkaar.

Voedsel

Wat eten groenwangamazones?

Fruit, noten, bessen en bloemen staan op het menu van de groenwangamazones.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden groenwangamazones geboren?

Als het broedseizoen in maart begint, gaan de vogels op zoek naar een partner. Tijdens het broedseizoen zijn de stelletjes erg zorgzaam voor elkaar. De man brengt de vrouw allerlei lekkere hapjes en ze verzorgen elkaars veren.

Groenwangamazone

Het mannetje en vrouwtje bouwen samen een nest en zorgen ook samen voor de kuikens. In het nest worden drie tot vier eieren gelegd. Alleen de vrouw broedt op de eieren en na iets minder dan een maand komen de eieren uit. De kuikens komen blind en nog zonder veren uit het ei gekropen. De eerste tijd krijgen zij eten van hun ouders. Na iets minder dan twee maanden verlaten zij het nest. De kuikens kunnen dan vliegen. Aan de kleur van de ogen kun je zien hoe oud een amazone is. Een zwarte en bruine oogkleur komt voor bij jonge dieren. Worden zij ouder, dan verandert de kleur langzaam in felgeel en uiteindelijk zelfs oranje.

Weetje

Hoe komt DierenPark Amersfoort aan de groenwangamazones?

DierenPark Amersfoort werkt samen met meer dan driehonderd Europese dierentuinen. Er zijn speciale soortbehoudprogramma’s en de dierentuinen wisselen ook dieren met elkaar uit. Hierdoor betalen de dierentuinen niet voor hun dieren. Alleen de dierentuin die het nieuwe dier krijgt betaald de transportkosten. Om dit allemaal goed te regelen, is er voor elk soortbehoudprogramma een coördinator. DierenPark Amersfoort is de coördinator van het Europese soortbehoudprogramma van de groenwangamazones. Als er een groenwangamazone gaat verhuizen naar een ander dierenpark, moet er eerst toestemming worden gevraagd aan ons. Wij houden dus een oogje in het zeil. De groenwangamazone zelf is heel goed in vliegen. Dit komt doordat wanneer ze hun vleugels spreiden ze een breedte hebben van wel 45 centimeter.

groenwangamazone

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.