Tickets Korting
Tickets Korting
Ontmoet onze dieren

Laponderaap

Leer meer over de laponderaap, een echt groepsdier.

  • Lengte: 60 centimeter
  • Gewicht: 14 kilo
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Zuid- en Zuidoost-Azië
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Door het kappen van het woud is er voor deze apen steeds minder ruimte.

Leefgebied

Waar leven laponderapen?

In heel Zuid- en Zuidoost-Azië komt de laponderaap voor. Hun enorme verspreidingsgebied loopt van het noorden van India tot aan de eilanden Sumatra en Borneo. Laaglanden, regenwoud of bergbossen: het maakt deze aap niets uit. In een groep laponders wonen meerdere families bij elkaar in dezelfde groep. In het wild bestaat een groep soms uit wel tachtig apen. Laponderapen slapen bovenin bomen. Het is daarom handig dat zij eeltplekken op hun achterwerk hebben, zodat ze stevig zitten en niet naar beneden glijden tijdens een dutje.

laponder

Door het kappen van het woud wordt hun leefgebied vernietigd en is er voor deze apen steeds minder ruimte. De jacht is een andere reden dat deze apensoort kwetsbaar is. Zo komen deze dieren op het eiland Borneo bijna niet meer voor.

Voedsel

Wat eten laponderapen?

Laponderapen eten vooral fruit en delen van planten, maar soms eten zij ook insecten zoals rupsen. Zij vinden hun voedsel zowel in bomen als op de grond.

laponderaap

Als de laponders eten gaan zoeken, splitsen zij op in kleinere groepen. De groepen bestaan meestal uit twee tot zes apen. Door elkaar te roepen houden de groepen contact.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden laponderapen geboren?

Net als bij chimpansees kunnen de vrouwen van de laponderapen rode billen krijgen. Hoe roder de billen, hoe aantrekkelijker de mannetjes hen vinden. Na een draagtijd van ongeveer zes maanden  worden meestal één of twee jongen geboren. De jongen zijn in het begin helemaal zwart van kleur, zo vallen zij minder op. Na ongeveer drie maanden hebben zij dezelfde bruine kleur als hun ouders. Ongeveer een jaar blijven de kleintjes bij hun moeder, voordat zij op zoek gaan naar een eigen groep.

Weetje

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

laponderaap

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.