Leefgebied
Waar leven laponderapen?
In heel Zuid- en Zuidoost-Azië komt de laponderaap voor. Hun enorme verspreidingsgebied loopt van het noorden van India tot aan de eilanden Sumatra en Borneo. Laaglanden, regenwoud of bergbossen: het maakt deze aap niets uit. In een groep laponders wonen meerdere families bij elkaar in dezelfde groep. In het wild bestaat een groep soms uit wel tachtig apen.
Door het kappen van het woud wordt hun leefgebied vernietigd en is er voor deze apen steeds minder ruimte. De jacht is een andere reden dat deze apensoort kwetsbaar is. Zo komen deze dieren op het eiland Borneo bijna niet meer voor.
Voedsel
Wat eten laponderapen?
Laponderapen eten vooral fruit en delen van planten, maar soms eten zij ook insecten zoals rupsen. Zij vinden hun voedsel zowel in bomen als op de grond. Als de laponders eten gaan zoeken, splitsen zij op in kleinere groepen. De groepen bestaan meestal uit twee tot zes apen. Door elkaar te roepen houden de groepen contact.
Liefde en Opvoeding
Hoe worden laponderapen geboren?
Net als bij chimpansees kunnen de vrouwen van de laponderapen rode billen krijgen. Hoe roder de billen, hoe aantrekkelijker de mannetjes hen vinden. Na een draagtijd van ongeveer zes maanden worden meestal één of twee jongen geboren. De jongen zijn in het begin helemaal zwart van kleur, zo vallen zij minder op. Na ongeveer drie maanden hebben zij dezelfde bruine kleur als hun ouders. Ongeveer een jaar blijven de kleintjes bij hun moeder, voordat zij op zoek gaan naar een eigen groep.
Weetje
Waarom hebben laponderapen geen haren op hun billen?
De laponderapen leven veel op de grond, maar zij zijn ook heel goede klimmers. De apen zijn dus ook veel in hoge bomen te vinden en zij slapen daar ook. Om tijdens het slapen niet naar beneden te vallen, hebben deze apen een handig trucje: eelt op hun billen, zodat zij extra goed vast zitten. De laponderaap wordt in het wild bedreigd. Dit komt door het kappen van het woud. Hierdoor is er minder ruimte voor de laponderaap.
Heb je nog een dierenvraag?
Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!