Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Krokodil

Leer meer over de breedvoorhoofdkrokodil, een geduldige jager.

  • Lengte: Maximaal 2 meter
  • Gewicht: Rond 30 kilogram
  • Leeftijd: Tot 100 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: West- en Centraal-Afrika
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Deze krokodillensoort lust ook fruit.

Leefgebied

Waar leven breedvoorhoofdkrokodillen?

De breedvoorhoofdkrokodil leeft in West- en Centraal-Afrika. In moerassen en rivieren met zoet water kun je deze krokodillen daar tegenkomen. Overdag rusten de krokodillen vaak in zelf gegraven holen vlak boven de waterspiegel. Vooral in de schemer zijn deze dieren actief. Zij wachten geduldig aan de oever totdat er een prooidier in de buurt komt.

krokodil

Voedsel

Wat eten breedvoorhoofdkrokodillen?

Vis, schaaldieren, reptielen en kleine prooidieren worden gevangen door de breedvoorhoofdkrokodillen.

Breedvoorhoofdkrokodil

Naast vlees eten zij ook fruit. Dat is bijzonder, want de meeste krokodillen houden daar niet van. Al het lekkers wordt in één keer doorgeslikt, zij kunnen niet kauwen. Wel kunnen ze met enorme kracht hun kaken dichtbijten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden breedvoorhoofdkrokodillen geboren?

Het vrouwtje legt vijftien tot twintig eieren in een berg met rottend materiaal. Door het rotten blijven de eieren lekker warm! Bijzonder bij reptielen is dat de temperatuur van de omgeving het geslacht van de jongen kan bepalen. Boven de 32 graden komen er alleen mannen uit het ei gekropen, onder de 31 graden zijn het vrouwtjes. Als de temperatuur tussen de 31 en 32 graden is, kunnen er zowel mannen als vrouwen uit het ei kruipen.

krokodil

De moeder houdt de berg met eieren goed in de gaten. Na ongeveer drie maanden komen er geluiden uit de eieren. De moeder helpt de kleintjes om uit het ei te komen door de eierschalen heel voorzichtig te breken. De kleintjes kruipen zelf naar het water en blijven daar nog een aantal weken bij hun moeder.

Weetje

Hoe lang kan een krokodil onder water blijven?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.