Leefgebied
Waar leven Japanse kraanvogels?
In Oost-Rusland en Zuid-Oost Azië kun je Japanse kraanvogels in het wild spotten. Hier leven deze vogels graag in moerassen. Je komt hen gelukkig weer in grote groepen tegen. De Japanse kraanvogel was rond 1900 namelijk bijna uitgestorven. Door de jaren heen hebben mensen kraanvogels gefokt en de kuikens weer teruggeplaatst in het wild.
Helaas is deze vogelsoort nog wel steeds bedreigd, hun leefgebied wordt steeds kleiner. Er zijn internationale afspraken gemaakt om de Japanse kraanvogel te beschermen. Er wordt bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de migratiepatronen, het leefgebied en in Japan zijn zelfs de elektriciteitskabels gemarkeerd om ongelukken te voorkomen.
Voedsel
Wat eten Japanse kraanvogels?
De Japanse kraanvogel is één van de zwaarste vogelsoorten. Zij kunnen bijna tien kilo wegen, dat is ongeveer net zo veel als tien pakken suiker! Deze zware vogels moeten dus ook voldoende eten. Zij lusten echt van alles. Insecten, vissen, waterplanten en andere kleine prooidieren staan bijvoorbeeld op hun menu. Hun lange, scherpe snavel gebruiken zij als speer om prooien mee te vangen.
Liefde en Opvoeding
Hoe worden Japanse kraanvogels geboren?
Een koppel Japanse kraanvogels blijft hun hele leven bij elkaar. In Aziatische landen is de Japanse kraanvogel daarom een symbool voor geluk, liefde en trouw. Op bruidstaarten in Azië staat daarom vaak een plaatje of poppetje van een koppeltje kraanvogels.
Zowel het mannetje als het vrouwtje helpt mee met het bouwen van het nest en het uitbroeden van de eieren. Na ruim een maand broeden komt er meestal één en soms twee kuikens uit de eieren gekropen. De Japanse kraanvogelkuikens zijn grijs met donkere vlekken. Zo vallen zij niet te veel op in het nest voor roofvogels. De taken tussen man en vrouw zijn goed verdeeld, als het kuiken er is. Het vrouwtje is druk bezig met voedsel zoeken voor de kleine, terwijl de man alle roofdieren en andere vijanden wegjaagt. Na ruim twee maanden vliegen de kuikens uit.
Weetje
Hoe versieren Japanse kraanvogels elkaar?
Japanse kraanvogels hebben een hele bijzondere manier om elkaar te versieren. Als een mannetje en een vrouwtje bij elkaar willen blijven, dansen zij samen. Tijdens die dans wordt er wild met de vleugels geklapt en bewegen de vogels hun koppen op en neer. Zo’n dans kan wel een uur duren. Wanneer een kraanvogel zijn vleugels spreid heeft deze vogel in totaal een breedte van 2,4 meter.
Heb je nog een dierenvraag?
Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!