Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Bij

Leer meer over de honingbij, een bezig bijtje.

  • Lengte: 15 millimeter
  • Leeftijd: 1,5 maand oud
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Overal waar bloemen zijn
  • Status: Onbekend
  • Weetje: Het gaat slecht met de wilde bij in Nederland. Meer dan de helft van de bijen is al verdwenen.

Leefgebied

Waar leven honingbijen?

Honingbijen komen overal voor waar bloemen zijn. In de natuur woont de wilde bij in holle bomen en rotsspleten. Bijen leven in volken van gemiddeld 40.000 bijen bij elkaar. Elk volk bestaat uit een koningin en haar werksters. De koningin is te herkennen aan haar achterlijf; zij heeft een iets langer achterlijf dan de werksters. De koningin kan wel twintig millimeter groot worden.

bij

De werksters maken samen honing. Een werkster produceert in haar hele leven maar één theelepeltje honing. Voor dit beetje honing moet zij meer dan twintig dagen vliegen. De hele zomer zijn de bijen op zoek naar bloemen, voor het stuifmeel en de nectar. In de winter verzamelen zij zich met zijn allen rond de koningin om warm te blijven. Ze overwinteren in het nest en leven van hun voorraden.

Voedsel

Wat eten honingbijen?

De honingbij eet stuifmeel van bloemen. Bijen zoeken naar stuifmeel in een straal van drie kilometer rondom het nest, dat is vanaf het dierenpark tot aan de stad Amersfoort. Als een bij bloemen heeft gevonden, brengt zij die geur mee terug naar haar volk, zodat de andere bijen kunnen ruiken. Ook dansen bijen om elkaar heen om te vertellen waar er voedsel is. De bijen kunnen dan aan de richting en de snelheid van de dans zien welke kant zij op moeten vliegen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden honingbijen geboren?

Van al deze bijen is er één de koningin en zij is de enige die eitjes kan leggen. Zij legt er wel duizend per dag! Uit de eieren worden werksters of darren, zo noem je de mannen, geboren. De koningin legt haar eitjes in de bijenkorf.

bij

Na drie dagen lost de schaal op en komt een larve uit het ei. Na ongeveer zes dagen verpopt de larve en wordt een bij, net zoals dat gaat bij vlinders. Koninginnen doen zeven dagen over hun verpopping, darren vijftien dagen en werksters twaalf dagen.

Weetje

Kan ik de honingbij helpen?

Jazeker! Het gaat slecht met de wilde bij in Nederland. Meer dan de helft van de bijen is al verdwenen. Jij kunt de honingbij zeker een handje helpen, door bijvoorbeeld een insectenhotel te bouwen of wilde bloemen te zaaien. Hier kan je een werkblad vinden hoe je een insectenhotel kan bouwen. Wilde bloemen zijn enorm belangrijk voor de honingbij, dus daar help je ze zeker mee.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.