Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Woestijnleguaan

Leer meer over de woestijnleguaan, een kleine leguaan met een lange staart.

  • Lengte: 40 centimeter
  • Gewicht: 70 gram
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: De woestijnen van de Verenigde Staten en Mexico
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: De staart van de woestijnleguaan is vaak twee keer zo lang als het lichaam.

Leefgebied

Waar leven woestijnleguanen?

In de woestijnen van de Verenigde Staten en Mexico kun je woestijnleguanen in het wild tegenkomen. Woestijnleguanen kunnen goed tegen de hitte, temperaturen tot wel 47 graden zijn geen probleem voor deze reptielen. Zij leven voornamelijk op de grond. Aan het einde van oktober tot ongeveer maart gaan de leguanen in winterslaap. Zij graven zich dan helemaal in de aarde, tot wel 60 centimeter diep.

woestijnleguaan

Woestijnleguanen bewegen niet graag, maar als zij een sprintje moeten trekken, tillen zij hun hele lichaam op en staan dan op hun vier poten. Als het niet lukt om te vluchten voor vijanden, blazen zij hun lichaam op en kunnen daardoor tot wel twee keer zo groot worden. Wist jij dat deze dieren van kleur kunnen veranderen, net als kameleons? Het gaat alleen een stuk langzamer, maar zij kunnen veranderen van grijsbruin naar bijna wit. De staart van de woestijnleguaan is vaak twee keer zo lang als het lichaam. Deze kunnen zij ook afwerpen als er gevaar is. De staart groeit dan later langzaam weer aan.

Voedsel

Wat eten woestijnleguanen?

Woestijnleguanen zijn niet vies van groen. Hun menu bestaat voor negentig procent uit stukjes plant. De overige tien procent vullen zij aan met insecten.

woestijnleguaan

Liefde en Opvoeding

Hoe worden woestijnleguanen geboren?

Deze reptielen hebben hun eigen territorium, een gebied dat zij verdedigen. Vooral tijdens de paartijd wordt het territorium goed beschermd tegen andere mannelijke woestijnleguanen. Om de vrouwtjes te verleiden, doen de mannen push-ups om te laten zien hoe fit zij zijn. Het vrouwtje legt rond mei drie tot acht eieren. De eieren begraaft ze in de grond en daarna laat zij haar nest achter. Rond september komen er kleine woestijnleguanen boven de grond gekropen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.