Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Ringstaartmaki

Leer meer over de ringstaartmaki, een echte zonaanbidder.

  • Lengte: 45 centimeter
  • Gewicht: 3,5 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Madagaskar
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: Ringstaartmaki's kunnen wel een staart van 65 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven ringstaartmaki’s?

Madagaskar is een eiland bij de kust van Zuid-Afrika. Dit is de enige plek waar je ringstaartmaki’s in het wild tegen kunt komen. Zij leven daar in de bossen. Overdag zijn de ringstaartmaki’s vaak op de grond te vinden, ’s nachts slapen zij in de bomen. Ringstaartmaki’s leven in grote groepen van soms wel 24 dieren.

ringstaartmaki

Vrouwen zijn de baas bij de ringstaartmaki’s. De vrouwen blijven vaak in hun geboortegroep, terwijl een groot deel van de mannen regelmatig op zoek gaat naar een nieuwe groep. De grootste vijanden van ringstaartmaki’s zijn de fossa en de mens. Fossa’s zijn grote roofdieren, die ook op het eiland Madagaskar wonen. Inwoners van Madagaskar vangen ringstaartmaki’s soms om ze als huisdier te houden of zelfs op te eten. Daarnaast wordt het leefgebied van de maki’s ook steeds kleiner doordat de bossen verdwijnen voor akkerbouw.

Voedsel

Wat eten ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s eten fruit, bladeren en bloemen, vooral van de Kigeliaboom. Deze boom wordt ook wel worstenboom genoemd. De vruchten van de boom lijken, zoals de naam al zegt, op worsten. Deze vruchten kunnen wel tien kilo zwaar wegen en de maki’s zijn er gek op.

ringstaartmaki

Ringstaartmaki’s drinken weinig, veel vocht krijgen zij binnen via de vruchten die zij eten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden ringstaartmaki’s geboren?

Deze bijzondere halfapen leven in sociale groepen waarbinnen een zeer strenge rangorde heerst. In DierenPark Amersfoort wonen de dames apart van de heren. Tijdens de paartijd komt het mannetje dat zich voort mag planten tijdelijk bij de vrouwen in het verblijf wonen. De dames zijn altijd erg nieuwsgierig als er een nieuwe man verschijnt, en willen graag met hem samen zijn. In het wild vechten de mannen tijdens het paarseizoen om te bepalen wie er met de vrouwtjes vandoor mag gaan. Zij strijden op een hele bijzondere manier, namelijk door middel van een stinkgevecht. De mannen wrijven hun staart in met stinkende lichaamsgeuren. Hierna zwaaien zij wild met hun staart in de buurt van hun tegenstander, om te kijken wie de langste adem heeft.

Het mannetje woont alleen rond oktober in de paartijd bij de vrouwen. Dit duurt niet zo lang, want makivrouwen zijn maar een paar dagen per jaar vruchtbaar. Ringstaartmaki’s hebben een draagtijd van zo’n vijf maanden. Bij de bevalling worden één of twee jongen geboren. Moeders die genoeg te eten hebben, krijgen regelmatig een tweeling. Het pasgeboren jong hangt eerst aan moeders buik, maar rijdt na twee weken mee op haar rug. Het is wel zo handig dat alle kleintjes in een groep zo vlak na elkaar worden geboren, want dan kunnen de kersverse moeders elkaar goed helpen. De vrouwen zijn erg vriendelijk voor de jongen van de buurvrouwen en wisselen geregeld hun maki’s uit. Zij passen op elkaars kleintjes en geven hen te drinken. Wanneer een jong zijn ouders is kwijtgeraakt, neemt een andere moeder de zorg over. Soms wil een vrouwtje zo graag een kleintje, dat zij een jong van iemand anders ontvoert.

Waarom kunnen apen zo goed klimmen?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

ringstaartmaki

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.