Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Parkiet

Leer meer over de halsbandparkiet, monniksparkiet, valkparkiet en zonparkiet.

  • Lengte: 35 centimeter
  • Gewicht: 100 gram
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Fruiteter
  • Leefgebied: Over de hele wereld kom je parkieten tegen
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Bij vogels zijn de mannen vaak feller gekleurd dan de vrouwen.

Leefgebied

Waar leven parkieten?

Over de hele wereld kom je parkieten tegen. De meeste zijn door mensen meegenomen naar andere landen. De halsbandparkiet komt oorspronkelijk alleen in Afrika en Azië voor. In grote delen van Amerika komt de monniksparkiet in het wild voor.

monniksparkiet

Op het continent Australië leven de valkparkieten. In DierenPark Amersfoort zijn de parkieten in de volière voorin het park te vinden. De opvallendste parkiet, de zonparkiet, kom je tegen in Brazilië. Parkieten leven het liefst in de bossen. Hier zijn voldoende schuilplekken en voedsel te vinden.

Voedsel

Wat eten parkieten?

Parkieten eten zaden, bessen, fruit en nectar.

valkparkiet

Liefde en Opvoeding

Hoe worden parkieten geboren?

Bij vogels zijn de mannen vaak feller gekleurd dan de vrouwen. Daar is een reden voor. De mannen moeten indruk maken op de vrouwen met hun felle kleuren.

zonparkiet

De donkere kleuren van de vrouw zijn handig om niet op te vallen op het nest tijdens het broeden. De vrouwelijke parkieten worden ‘pop’ genoemd. Na een kleine maand broeden komen bij de meeste parkieten de eieren uit. Bij de halsbandparkiet en valkparkiet broeden beide ouders op het nest.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.