Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Hoenderkoet

Leer meer over de kuifhoenderkoet, een heel grote vogel.

  • Lengte: 1 meter
  • Gewicht: 4 kilo
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Zuid-Amerika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Hoenderkoeten staan er om bekend dat zij hard kunnen schreeuwen.

Leefgebied

Waar leven hoenderkoeten?

In het wild komt de kuifhoenderkoet voor in Zuid-Amerika. Buiten het broedseizoen leven deze vogels in grote groepen, die koloniën genoemd worden. De hoenderkoeten kom je vaak tegen in moerassige gebieden. Dankzij hun lange poten hebben zij weinig last van de drassige ondergrond.

hoenderkoet

Hoenderkoeten staan er om bekend dat zij hard kunnen schreeuwen als zij zich bedreigd voelen. De Engelse naam van deze vogel is niet voor niets ‘screamer’. Om die reden worden zij soms door mensen gebruikt als waakvogels.

Voedsel

Wat eten hoenderkoeten?

Hoenderkoeten eten wortels en granen. Ook eten zij vaak onkruid. Handig voor in de tuin!

Hoenderkoet

Liefde en Opvoeding

Hoe worden hoenderkoeten geboren?

Hoenderkoeten bouwen hun nest in ondiep water of op een oever. Gemiddeld leggen deze vogels vijf eieren per keer. Voor hoenderkoeten is het normaal dat zowel het vrouwtje als het mannetje op de eieren broedt. De kuikens zijn ‘nestvlieders’, dat betekent dat zij al snel zelfstandig zijn en zelf op pad gaan.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.