Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Wandelend blad

Leer meer over het wandelend blad, een meester in vermommen.

  • Lengte: 9 centimeter
  • Leeftijd: Tot 7 maanden
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Zuidoost-Azië
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Deze bijzondere insecten lijken niet alleen precies op blaadjes, zij leven er ook van. De wandelende bladeren eten verschillende soorten bladeren.

Leefgebied

Waar leven wandelende bladeren?

In Zuidoost-Azië kun je wandelende bladeren in het wild tegenkomen, als je heel goed zoekt! Veel insecten maken gebruik van camouflage om zichzelf te beschermen tegen vijanden, maar wandelende bladeren zijn hierin echte experts. De vorm en kleur van hun lichaam lijken precies op een blad, compleet met nerven.

wandelend blad

De vermomming is zó goed, dat je wandelende bladeren en wandelende takken niet samen in een ruimte kunt houden. De wandelende tak zou het wandelend blad kunnen bijten, omdat hij denkt dat het een echt blad is!

Voedsel

Wat eten wandelende bladeren?

Deze bijzondere insecten lijken niet alleen precies op blaadjes, zij leven er ook van. De wandelende bladeren eten verschillende soorten bladeren.

wandelend blad

Liefde en Opvoeding

Hoe worden wandelende bladeren geboren?

Wandelende bladeren leggen eitjes. Hieruit komen de jongen gekropen. De jongen van een wandelend blad heten nimfen. Zij vervellen een paar keer voordat zij volwassen zijn. Pas na de derde of vierde vervelling kun je zien wat voor geslacht zij hebben. Vervellen is een belangrijke klus voor dit dier. De huid barst open achter de kop, en scheurt van daaruit verder open tot het dier zich volledig kan bevrijden uit het vel.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.