Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Beisa oryx

Leer meer over de Beisa oryx, een Afrikaanse spiesbok.

  • Lengte: 170 centimeter
  • Gewicht: 150 tot 200 kilogram
  • Leeftijd: Tot 22 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Afrika
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: De hoorns kunnen wel 120 centimeter lang worden.

Leefgebied

Waar leven Beisa oryxen?

In de woestijnen van Afrika komen de Beisa oryxen voor. Zij kunnen prima tegen de hitte en kunnen langere tijd zonder water.

beisa oryx

De spiesbokken leven in kuddes van soms wel dertig dieren bij elkaar. Soms voegen meerdere kuddes zich samen, tot meer dan 200 dieren. Een kudde wordt vaak geleid door het oudste vrouwtje.

Voedsel

Wat eten Beisa oryxen?

Voornamelijk gras wordt er door deze Afrikaanse hoefdieren gegeten. Als er te weinig gras is, eten zij ook bladeren, struiken en plantenwortels.

oryx

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Beisa oryxen geboren?

De draagtijd van de Beisa oryx is bijna een jaar, ongeveer 265 dagen. Er wordt dan één jong geboren. Als het vrouwtje gaat werpen, zondert ze zich af van de groep. Het jong kan nog niet staan en blijft twee weken lang liggen. De moeder blijft in de buurt en gaat af en toe naar het kleintje toe om het te laten drinken. Het jong houdt zich heel erg stil en beweegt amper. Na twee tot drie weken keert de moeder terug bij de kudde met haar jong. Het jong blijft tot een jaar bij de moeder.

Weetje

Hoe groot kunnen de hoorns van de Beisa oryx worden?

De hoorns van de Beisa oryx kunnen wel 120 centimeter lang worden. Dit zijn vier linialen achter elkaar! Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben hoorns.

beisa oryx

 

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.