Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Chuckwalla

Leer meer over de chuckwalla, een woestijnreptiel dat vegetariër is.

  • Lengte: 40 centimeter
  • Gewicht: 400 gram
  • Leeftijd: Tot 25 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Amerika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Chuckwalla's kunnen een staart van 20 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven chuckwalla’s?

Op de gilamonsters na zijn chuckwalla’s de grootste hagedissen die in Amerika voorkomen. Zij leven daar in de rotsachtige woestijngebieden waar genoeg schuilmogelijkheden zijn. Het meest bijzondere gedrag dat een chuckwalla kan vertonen, is het vluchtgedrag. Wanneer er gevaar dreigt, vlucht de chuckwalla naar een rotsspleet. Het dier zet zich daar dan vast en blaast zijn bolle buik helemaal op. Hier blijft de chuckwalla zitten tot de kust weer veilig is.

chuckwalla

Chuckwalla’s hebben veel losse huid rond hun nek en schouders. Die losse huid helpt om zich kleiner te kunnen maken, om snel in de nauwe spleten van rotswanden te kunnen klimmen. Wanneer de chuckwalla toch in gevecht raakt met een ander dier, kan de staart gebruikt worden als wapen om harde klappen mee uit te delen.

Voedsel

Wat eten chuckwalla’s?

Chuckwalla’s zijn woestijnreptielen, waardoor het extra bijzonder is dat zij planteneters zijn. Vooral bladeren en bloemen worden gegeten door deze reptielen. Jonge chuckwalla’s eten naast planten ook vaak insecten.

chuckwalla

Liefde en Opvoeding

Hoe worden chuckwalla’s geboren?

De meeste chuckwalla’s leven in een harem. Dat betekent dat een mannetje meerdere vrouwen heeft. De grootte van de harem kan verschillen.

chuckwalla

Tijdens de zomermaanden begraaft het vrouwtje vijf tot zestien eieren in de grond. De eieren worden ook weleens verstopt tussen rotsspleten. Zij laat de eieren achter en na ongeveer twee maanden komen er kleine chuckwalla’s uit de eieren gekropen. De jongen zijn ongeveer tien centimeter groot en zij zijn direct zelfstandig.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.