Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Rode panda

Leer meer over de rode panda, een schattige boombewoner.

  • Lengte: 60 centimeter
  • Gewicht: 7,5 kilo
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Himalayagebergte
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Rode panda's communiceren met elkaar door middel van geur, verschillende bewegingen en geluiden.

Leefgebied

Waar leven rode panda’s?

Rode panda’s komen vooral voor op de hellingen van het Himalayagebergte. Dit gebergte loopt door Nepal, Bhutan, India, Myamar en Zuid-China. Hoog in de bomen wonen en slapen de panda’s. Zij maken elke nacht een comfortabel nest van bladeren. Holle bomen en rotsholten worden ook vaak gebruikt als nestruimte. Mannen hebben hun eigen gebied, dat noem je een territorium. Om andere panda’s te laten weten van wie het gebied is, laten zij geuren achter uit de onderkant van hun poten.

rode panda

Met hun pluizige vacht en donkerbruine ogen zien rode panda’s er schattig en lief uit. Nu klinkt het leuk om zo populair te zijn, maar voor de panda’s is dat eigenlijk niet handig. Omdat veel mensen een panda willen hebben, zijn deze dieren zelfs bedreigd. Er leven nog maar 2.500 rode panda’s in het wild en dat worden er steeds minder. Naast dat deze dieren worden gevangen om als huisdier te houden, worden zij ook doodgemaakt door stropers om jassen te maken van hun mooie vacht. Er worden ook veel bomen gekapt, waardoor de panda’s steeds minder leefruimte hebben. Het Red Panda Network zet zich in voor de bescherming van de rode panda. Dankzij de steun van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund kan deze organisatie zich richten op meerdere belangrijke natuurgebieden. Samen met de lokale bevolking gaan zij boompjes kweken en planten. De natuurgebieden worden goed in de gaten gehouden zodat de boompjes goed kunnen gaan groeien. Zo wordt het leefgebied van de rode panda verbeterd!

Voedsel

Wat eten rode panda’s?

Net als de reuzenpanda eet de rode panda vooral bamboe. Wel 95% van hun dieet bestaat uit jonge groene bamboebladeren. De rest van hun menu wordt aangevuld met andere bladeren, bessen, eieren en noten. Rode panda’s zien er heel schattig uit, maar zij hebben hetzelfde gebit als een roofdier. Oppassen dus!

rode panda

Liefde en Opvoeding

Hoe worden rode panda’s geboren?

Hoog in de bomen zijn de panda’s het vaakst te vinden, maar voor een paring komen zij toch wel naar beneden. De meeste paringen zijn in het begin van de winter, waardoor de kleintjes in het voorjaar worden geboren. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden worden meestal één of twee jongen geboren. Soms zelfs wel vier!

rode panda

De blinde jongen worden veilig in een boomspleet of rotsspleet geboren. Daar blijven zij zeker de eerste drie maanden. Na twee weken gaan de ogen open en gaan de kleintjes al meer op onderzoek uit. Wanneer een moeder haar jong wil vinden, kan zij haar neus volgen. Moeders herkennen hun jongen namelijk aan de geur.

Weetje

Welk geluid maken rode panda’s?

Rode panda’s leven vrijwel alleen. Ondanks dat ze afgezonderd van elkaar leven, communiceren ze met elkaar door middel van geur, verschillende bewegingen en geluiden. Zo kunnen ze hoge fluittonen laten horen, grommende geluiden maken, proesten, fluiten, snuiven en blazen. Een van de meest vreemde en bijzondere geluiden is een soort kwakend gesnuif. Dit geluid maken ze tijdens een dreigement. Rode panda’s kunnen wel een staart van 35 centimeter hebben.

Is de rode panda familie van de reuzenpanda?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.