Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Pinguïn

Leer meer over de zwartvoetpinguïn, die niet van kou houdt.

  • Lengte: 70 centimeter
  • Gewicht: 4 kilo
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Viseter
  • Leefgebied: De kust van Zuid-Afrika
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Zwartvoetpinguïns kunnen wel 60 meter diep duiken.

Leefgebied

Waar leven zwartvoetpinguïns?

Bij pinguïns denk je al snel aan sneeuw, kou en de Zuidpool. Dat geldt echter niet voor de zwartvoetpinguïn. Deze vogel komt voor aan de zonnige kust van Zuid-Afrika en in Namibië. Pinguïns leven in grote kolonies. Wanneer een pinguïn in het water zwemt op zoek naar vis, beschermt zijn witte buik het dier tegen gevaar van onderen. Een haai of zeeluipaard ziet de pinguïn dan niet goed, omdat de witte buik wegvalt tegen de lichtblauwe lucht. De zwarte rug biedt bescherming van boven. Een roofvogel kan de pinguïn lastig zien, omdat de zwarte rug wegvalt tegen het donkere oppervlak van de zee.

pinguin

Het aantal zwartvoetpinguïns in het wild neemt nog steeds dramatisch af. Olierampen, de komst van nieuwe havens en overbevissing zorgen ervoor dat de Afrikaanse pinguïnbevolking ernstig wordt bedreigd. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt een project in Zuid-Afrika dat zich inzet om de bedreigde zwartvoetpinguïn en andere zeevogels te beschermen. Daardoor worden er al sinds 1968 reddingsoperaties uitgevoerd om de zwartvoetpinguïn in stand te houden. Zo worden er zeevogels gered die gewond zijn of door olie zijn getroffen. Er worden ieder jaar wel meer dan 2.000 zeevogels gered, waarvan de helft zwartvoetpinguïns zijn.

Voedsel

Wat eten zwartvoetpinguïns?

Pinguïns kunnen het beste zwemmen van alle vogels en kunnen wel snelheden van twintig kilometer per uur halen in het water. Je moet heel hard fietsen om dat bij te houden! Zwartvoetpinguïns eten allerlei soorten vis, vooral sardientjes, haring en ansjovis. Vaak gaan de pinguïns in grote groepen op visvangst.

Eten pinguïns alleen maar vis?

Liefde en Opvoeding

Hoe worden zwartvoetpinguïns geboren?

Bijzonder is dat deze dieren monogaam zijn, dat betekent dat zij één vaste partner hebben. Elk jaar tijdens het broedseizoen zoeken partners elkaar weer op. Het mannetje en vrouwtje maken balkende geluiden, waaraan zij elkaar tussen honderden soortgenoten herkennen. De kolonie verzamelt zich elk jaar weer op dezelfde plek. Dit wordt het broedgebied genoemd. Binnen het broedgebied graaft elk koppel ondiepe holen tussen de rotsen of in het zand. Daarin leggen zij meestal één, maar soms ook twee eieren. In de broedholen zijn de eieren beschermd tegen de hitte van de zon. Allebei de pinguïns broeden op de eieren. Zij wisselen elkaar regelmatig af.

pinguin

Pinguïns, maar ook veel andere vogels, hebben onderaan hun buik een speciaal stukje huid waar weinig veren zitten. Dit stukje huid wordt de broedplek genoemd. Door de broedplek komt de huid van de ouders direct tegen het ei aan en wordt er extra warmte afgegeven. Na ongeveer 38 dagen komen de eieren uit. De ouders voeden hun kleintjes samen op. Als de kuikens uit het ei kruipen hebben zij een grijs donzig verenpak. Na twee tot vier maanden wordt dat een zwart pak. Het verenpak is dan ook waterdicht en de kuikens gaan voor het eerst zelf op jacht naar vis. Pas na twee jaar krijgen de kuikens ook de bekende witte kleuren in hun veren.

Weetje

Hoe word je een pinguïnverzorger?

 

Hoe hard kunnen pinguins in het water zwemmen?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.