< Ontmoet onze dieren

Daggekko

Leer meer over de Standing’ daggekko, een van de grootste daggekko’s.

Standing’ daggekko’s kunnen wel:

  1. 17 gram wegen.
  2. 30 centimeter lang worden.
  3. 15 jaar oud worden.

Waar leven Standing’ daggekko’s?

In de dichtbegroeide bossen op het Afrikaanse eiland Madagaskar zou je de Standing’ daggekko in het wild kunnen tegenkomen. Je moet wel veel geluk hebben, want er leven helaas nog maar weinig Standing’ daggekko’s in het wild. Hun leefgebied wordt steeds kleiner. Daggekko’s zijn overdag actief en slapen ’s nachts, bij de meeste gekkosoorten is dit andersom.

Wat eten Standing’ daggekko’s?

Deze gekko’s eten vooral geleedpotigen, zoals spinnen en miljoenpoten. Ook zijn de Standing’ daggekko’s gek op nectar.

Hoe worden Standing’ daggekko’s geboren?

Om dames aan te trekken, laat het mannetje op allerlei plekken geurtjes achter. Ook maakt hij een lokgeluid, zodat de dames hem wel kunnen vinden in het grote bos. Wetenschappers denken dat deze soort een partner voor het leven uitzoekt, wat vrij uniek is in de reptielenwereld. Meestal legt het vrouwtje één of twee eieren, die ze verstopt onder de bladeren. Na bijna twee maanden komen de eieren uit. Met het geslacht van de kleine gekko’s is iets vreemds aan de hand. De temperatuur van de omgeving bepaalt namelijk of er mannetjes of vrouwtjes uit de eieren kruipen. Een lagere temperatuur levert mannetjes op, een hogere temperatuur vrouwtjes.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

daggekko

....