Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Daggekko

Leer meer over de Standing’s daggekko, een van de grootste daggekko’s.

  • Lengte: 30 centimeter
  • Gewicht: 17 gram
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Insecteneter
  • Leefgebied: Madagaskar
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Een daggekko kan wel 30 centimeter worden.

Leefgebied

Waar leven Standing’s daggekko’s?

In de dichtbegroeide bossen op het Afrikaanse eiland Madagaskar zou je de Standing’s daggekko in het wild kunnen tegenkomen. Je moet wel veel geluk hebben, want er leven helaas nog maar weinig Standing’s daggekko’s in het wild. Hun leefgebied wordt steeds kleiner. Daggekko’s zijn overdag actief en slapen ’s nachts, bij de meeste gekkosoorten is dit andersom.

Voedsel

Wat eten Standing’s daggekko’s?

Deze gekko’s eten vooral geleedpotigen, zoals spinnen en miljoenpoten. Ook zijn de Standing’s daggekko’s gek op nectar.

daggekko

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Standing’s daggekko’s geboren?

Om dames aan te trekken, laat het mannetje op allerlei plekken geurtjes achter. Ook maakt hij een lokgeluid, zodat de dames hem wel kunnen vinden in het grote bos. Wetenschappers denken dat deze soort een partner voor het leven uitzoekt, wat vrij uniek is in de reptielenwereld. Meestal legt het vrouwtje één of twee eieren, die ze verstopt onder de bladeren. Na bijna twee maanden komen de eieren uit. Met het geslacht van de kleine gekko’s is iets vreemds aan de hand. De temperatuur van de omgeving bepaalt namelijk of er mannetjes of vrouwtjes uit de eieren kruipen. Een lagere temperatuur levert mannetjes op, een hogere temperatuur vrouwtjes.

Weetje

Hoe groot kan een daggekko worden?

Standing’s daggekko’s zijn een van de grootste daggekko’s. Zij kunnen wel 30 centimeter lang worden. Dit is even lang als een liniaal. De kleinste daggekko-soort is Phelsuma kely, deze gekko bereikt een lichaamslengte van 3,3 centimeter. Een daggekko heeft een bijzondere manier van bepalen welk geslacht het wordt. De temperatuur van de omgeving bepaalt namelijk of er een mannetje of een vrouwtje uit het ei kruipt.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.