< Ontmoet onze dieren

Rat

Leer meer over de rat, een slim knaagdier.

Ratten kunnen wel:

  1. 400 gram wegen.
  2. 45 centimeter lang worden.
  3. 4 jaar oud worden.

Waar leven ratten?

Oorspronkelijk komt de rat uit China, maar nu komen zij overal op de wereld voor. Als je vraagt: “Wat is het gevaarlijkste dier?” zou je niet verwachten dat het antwoord “de rat” zou zijn. Het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf wat je bedoelt met gevaarlijk. Maar als je zou meten welk dier de meeste mensen heeft gedood, dan is dat zeker de rat. Hij brengt ziektes met zich mee waaraan, door de eeuwen heen, miljoenen mensen zijn overleden.

rat

Ratten vind je vaak in de buurt van water. Zij kunnen heel goed zwemmen en kunnen wel drie dagen in het water blijven! Ook kan dit knaagdier hoog en ver springen. Ratten leven het liefst in grote groepen. Iedere rattengroep heeft een eigen geur, zo herkennen zij elkaar.

Wat eten ratten?

De rat is een echte alleseter. Van planten tot zaden en fruit, tot kleine dieren zoals insecten, vis en vogeltjes. In steden eten de bruine ratten bijna alles wat mensen weggooien.

Hoe worden ratten geboren?

Na 21 tot 26 dagen worden meestal twee tot acht kleine ratjes geboren. De jongen zijn dan nog blind en afhankelijk van hun moeder. Dit noem je ‘nestblijvers’.

rat

Na ongeveer twee weken gaan de oogjes van de rittens, zo noem je jonge ratten, open. Na een maand verlaten de kleintjes het nest en gaan op zoek naar hun eigen groep.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

rat

....