Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Rat

Leer meer over de rat, een slim knaagdier.

  • Lengte: 50 centimeter
  • Gewicht: 400 gram
  • Leeftijd: Tot 4 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Overal op de wereld
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Ratten zijn vaak te vinden bij water, ze kunnen hierdoor ook heel goed zwemmen.

Leefgebied

Waar leven ratten?

Oorspronkelijk komt de rat uit China, maar nu komen zij overal op de wereld voor. Als je vraagt: “Wat is het gevaarlijkste dier?” zou je niet verwachten dat het antwoord “de rat” zou zijn. Het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf wat je bedoelt met gevaarlijk. Maar als je zou meten welk dier de meeste mensen heeft gedood, dan is dat zeker de rat. Hij brengt ziektes met zich mee waaraan, door de eeuwen heen, miljoenen mensen zijn overleden.

rat

Ratten leven het liefst in grote groepen. Iedere rattengroep heeft een eigen geur, zo herkennen zij elkaar.

Voedsel

Wat eten ratten?

De rat is een echte alleseter. Van planten tot zaden en fruit, tot kleine dieren zoals insecten, vis en vogeltjes. In steden eten de bruine ratten bijna alles wat mensen weggooien.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden ratten geboren?

Na 21 tot 26 dagen worden meestal twee tot acht kleine ratjes geboren. De jongen zijn dan nog blind en afhankelijk van hun moeder. Dit noem je ‘nestblijvers’.

rat

Na ongeveer twee weken gaan de oogjes van de rittens, zo noem je jonge ratten, open. Na een maand verlaten de kleintjes het nest en gaan op zoek naar hun eigen groep.

Weetje

Kunnen ratten goed zwemmen?

Ratten vind je vaak in de buurt van water. Zij kunnen heel goed zwemmen en kunnen wel drie dagen in het water blijven! Ook kan dit knaagdier hoog en ver springen. Een rat is een echte alleseter.

rat

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.