Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Koi

Leer meer over de koi karper, een kostbare vis.

  • Lengte: 80 centimeter
  • Gewicht: 10 kilo
  • Leeftijd: 60 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Laos, China en Japan
  • Status: Onbekend
  • Weetje: Een koi karper kan wel 80 centimeter worden.

Leefgebied

Waar leven kois?

In het Japans wordt de koi ‘Nishikigoi’ genoemd, dat betekent ‘kleurig kleed’. In China en Japan is de koi een heilige vis. Volgens een oud verhaal woonde er bovenaan een waterval een gemene, gevaarlijke draak. De karper was de enige vis die tegen de stroming in de waterval op kon zwemmen. Bovenaan gekomen veranderde de koi in een draak, zo kon hij de gemene draak verslaan.

Deze vis staat in Aziatische landen ook symbool voor rijkdom. Hoe meer karpers je hebt en hoe groter zij zijn, hoe rijker jij bent. Koi karpers zijn gekweekte vissen. Hun voorouders komen uit Laos, China en Japan. Als je een koi karper in het wild tegenkomt, is deze vis waarschijnlijk vrijgelaten.

Voedsel

Wat eten kois?

Kois zijn alleseters. Deze vissen eten plantaardig, maar ook dierlijk materiaal.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kois geboren?

In het voorjaar zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op. Meerdere mannetjes zwemmen rondom een vrouwtje. Zij zwemmen tegen haar aan en vechten om haar. Als het vrouwtje haar eitjes afzet op de bodem, wordt het door verschillende mannetjes bevrucht. Eitjes van vissen worden ook wel ‘kuit’ genoemd. Het duurt ongeveer een week tot er larven uit het kuit kruipen. De larven zijn dan nog heel klein, maar vier tot zes millimeter groot. De net uitgekomen visjes eten eerst de eierdooier op. In een kippenei is dat het gele gedeelte. Daarna zwemmen zij snel naar de oppervlakte om lucht te happen. Het duurt een paar maanden voordat de larve net zo groot is als de ouders.

Weetje

Hoe groot kan een koikaper worden?

De meeste koi karpers worden tussen de 60 en 80 centimeter groot. Een uitzonderlijke koi karper kan wel een meter worden. Dit is evenveel als je een grote stap neemt. Deze koi karper weegt ook bijna 20 kilogram.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.