Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Prairiehondje

Leer meer over het zwartstaartprairiehondje, een luidruchtige graver.

  • Lengte: 40 centimeter
  • Gewicht: 1,5 kilo
  • Leeftijd: Tot 9 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Canada, de Verenigde Staten, deel van Mexico
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Prairiehondjes gebruiken twaalf verschillende kreten om te communiceren.

Leefgebied

Waar leven prairiehondjes?

Prairiehondjes leven in Canada, de Verenigde Staten en een deel van Mexico. Hier wonen zij in ondergrondse burchten op de droge graslanden. Prairiehondjes zijn hele sociale dieren, zij leven in grote kolonies. Een kolonie bestaat uit verschillende familiegroepen. Zij wonen samen in een burcht.

prairiehond

Een burcht is een ondergronds gangenstelsel met verschillende kamers, zoals een kraamkamer. De burcht heeft meerdere ingangen. Dat is handig voor de ventilatie, maar ook om te ontsnappen aan vijanden. Er is altijd wel een ingang in de buurt om weg te duiken. Regelmatig zie je de prairiehonden opspringen met hun voorpootjes in de lucht. Deze beweging heet de ‘jump jip’. Met deze zwaai maken de prairiehonden even contact met de buren. Dat is hun manier om gedag te zeggen. Vaak herhaalt de buurman de beweging, om gedag terug te zeggen.

Voedsel

Wat eten prairiehondjes?

Voedsel wordt dicht in de buurt van de burcht gezocht. De prairiehondjes eten van alles: bladeren, zaden en soms zelfs insecten.

prairiehondje

Vocht halen zij uit de bladeren, waardoor prairiehondjes niet vaak hoeven te drinken.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden prairiehondjes geboren?

De vrouwen zijn één dag per jaar vruchtbaar. De mannen paren met meerdere vrouwtjes binnen hun burcht. Na vijf weken worden vaak drie kale en blinde jongen geboren, maar soms kan een nestje wel uit acht kleintjes bestaan!

prairiehond

De moeder zorgt voor de hulpeloze jongen. De taak van de vader is het verdedigen van de burcht tegen indringers. De eerste zes weken blijven de kleintjes veilig onder de grond. Zodra zij een kijkje boven de grond hebben genomen, moeten de jongen voor hun eigen voedsel zorgen. Mannen vertrekken meestal na twee jaar naar een andere burcht. Vrouwen blijven vaak bij hun eigen familie wonen.

Weetje

Hoeveel geluiden kan een prairiehondje maken?

Om met elkaar te communiceren gebruiken zwartstaartprairiehonden wel twaalf verschillende kreten. Het lijkt net alsof je jonge hondjes hoort, zo komen de prairiehondjes ook aan hun naam. Als een prairiehondje een alarmkreet slaakt, dan duiken alle dieren meteen hun holletje in. Om de verzamelkreet te roepen, gaat een prairiehondje op zijn achterpoten staan en stoot een hoge kef uit. Soms doet een prairiehondje dat met zoveel enthousiasme dat hij omvalt!

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.