Leefgebied
Waar leven doeroecoeli’s?
De nachtaapjes leven in familiegroepen. Meerdere familiegroepen kunnen bij elkaar in de buurt wonen als er genoeg voedsel is. Als dat niet zo is, gaan de families flink veel kabaal naar elkaar maken, totdat één familie besluit om weg te gaan. Doeroecoeli’s vormen koppeltjes en de man is erg zuinig op zijn vrouwtje. Elke ochtend plast hij over zijn vrouwtje heen, zodat zij naar hem ruikt! Zo weet iedereen dat zij bij hem hoort en geen vrijgezel is.
Doeroecoeli’s komen voor in het tropisch regenwoud in Centraal- en Zuid-Amerika. Het liefst wonen zij in dichte bossen waar veel lianen zijn. De nachtaapjes zijn ook bijna alleen maar hoog in de bomen te vinden.
Voedsel
Wat eten doeroecoeli’s?
Overdag slapen de doeroecoeli’s veel in boomholtes, maar ’s nachts leggen zij flinke afstanden af van boom naar boom. In de bomen zoeken zij hun voedsel. Doeroecoeli’s zijn omnivoren, dat betekent dat zij alleseters zijn. Zij eten vruchten, insecten, bladeren en noten.
Liefde en Opvoeding
Hoe worden doeroecoeli’s geboren?
Doeroecoeli’s moeten hun partner in het dichtbegroeide oerwoud zien te vinden en dan is het wel zo handig om te weten waar zij moeten zoeken. Door lage uilengeluiden te maken, laten doeroecoeli’s aan hun soortgenoten weten dat zij beschikbaar zijn. De nachtaap hoopt zo dat er een vrijgezel op het geluid afkomt en dat zij samen kunnen paren. Stelletjes paren in augustus en september, zodat hun jongen worden geboren in een periode dat er veel fruit te vinden is. De vrouwtjes hebben een draagtijd van vier tot vijf maanden. Meestal wordt er één kleintje geboren, heel soms een tweeling. Een koppel krijgt elk jaar een nestje.
Net als bij veel andere kleine apensoorten is de vader de hoofdverzorger van het jong. Zo kan de moeder haar energie sparen om het kleintje te voeden. Dat zou haar niet lukken als zij het jong ook nog mee moest dragen. Een doeroecoeli-jong drinkt wel om de twee of drie uur bij de moeder. Na vier maanden is het aapje te zwaar voor vader en wordt het niet langer meegedragen. De jongen zijn, in verhouding tot hun ouders, relatief groot en groeien snel. Als zij drie jaar oud zijn verlaten zij hun ouders. Doeroecoeli’s leven in familiegroepjes van maximaal vijf dieren, anders wordt de groep te groot. De jongen die in DierenPark Amersfoort worden geboren, verhuizen naar andere parken. Het jong gaat dan op zoek naar een eigen levenspartner om hier een familie mee te stichten.
Weetje
Waarom hebben doeroecoeli’s grote ogen?
Naast nachtaapje wordt de doeroecoeli ook wel owl monkey genoemd, dat betekent uil-aapje. Dit komt door de witte bogen om hun grote ogen. Hierdoor kunnen hun soortgenoten hun gezichtsuitdrukking beter zien in het duister. De grote ogen zijn handig om goed te kunnen zien in het donker. In DierenPark Amersfoort wonen de doeroecoeli’s in De Nacht, waar het overdag donker is en ’s nachts licht. Hierdoor kunnen de bezoekers de nachtdieren zien als zij het meest actief zijn. Naast grote ogen hebben de nachtaapjes ook grote neusgaten, want zij moeten in het donker ook goed op hun reuk kunnen vertrouwen. De oren van de doeroecoeli zijn juist heel klein en liggen helemaal verborgen in hun vacht. Een doeroecoeli heeft een heel bijzondere manier van communiceren. Ze kunnen namelijk wel vijftig verschillende soorten geluiden maken.
Heb je nog een dierenvraag?
Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!