Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Das

Leer meer over de Europese das, een oer-Hollands nachtdier.

  • Lengte: 80 centimeter
  • Gewicht: 17 kilo
  • Leeftijd: Tot 19 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: In heel Europa
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Dassen kunnen een staart van wel 20 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven dassen?

Dassen wonen in heel Europa. Ook in Nederland zijn meerdere dassenburchten. Dassen zijn nachtdieren: overdag zitten zij in hun burcht, ’s avonds verlaten zij hun huis om op zoek te gaan naar voedsel. Hun huis bestaat uit allemaal ondergrondse tunnels en kamers. De gangen worden pijpen genoemd en de holen woonketels. Zo’n burcht kan wel 80 verschillende ingangen hebben! Sommige burchten zijn al wel honderd jaar oud.

das

Dassen houden hun woning graag netjes. Voordat de winter begint, maken de dassen hun burcht dan ook grondig schoon. Zij slepen al hun nestmateriaal naar buiten om te luchten. Wanneer alles lekker schoon is, gaat de boel weer naar binnen. Dassen leven alleen of in een paartje. Soms leven zij in een groep, dat noem je een ’clan’. Een clan kan uit wel twintig mannen en vrouwen bestaan.

Voedsel

Wat eten dassen?

Granen, vruchten, vis, kleine prooidieren, slakken en zelfs kikkers worden gegeten door dassen. Zij zijn echte omnivoren, alleseters dus. Maar regenwormen zijn toch wel het favoriete maaltje van deze nachtdieren.

das

Dassen gaan tussen zonsondergang en zonsopgang op jacht naar eten. Maar daar zijn zij niet zo handig in… Omdat zij nogal veel lawaai maken, rennen de meeste prooien al weg voordat de das hen ziet. De das kan ook niet zo goed zien. Daarom eten dassen alles wat zij direct voor hun neus tegenkomen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden dassen geboren?

Een koppel dassen blijft vaak hun hele leven bij elkaar. In de burchten zijn meerdere kraamkamers, waar de jongen worden geboren. Deze kamers zijn bekleed met plantenmateriaal, zoals mos en bladeren. Gemiddeld krijgen dassen drie jongen tegelijk. De kleintjes worden blind en roze met een dunne grijze vacht geboren. Na vier weken komt het melkgebit en na vijf weken gaan de ogen open. Na ongeveer twee maanden zijn de kleintjes voor het eerst buiten de burcht te zien. Voordat de jongen hun eerste stapjes buiten mogen zetten, inspecteert moeder wel grondig de omgeving.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

das

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.