< Ontmoet onze dieren

Kameel

Leer meer over de kameel, het woestijndier dat goed tegen hitte én kou kan.

Kamelen kunnen wel:

  1. 700 kilo wegen.
  2. 2,3 meter lang worden.
  3. 40 jaar oud worden.
  4. 30 kilometer per uur rennen.

Waar leven kamelen?

Kamelen komen oorspronkelijk voor in de Gobiwoestijn in Mongolië en China. Het weer in de woestijn is extreem en gaat van min veertig graden in de winter tot plus veertig graden in de zomer! Het is dus niet zo vreemd dat deze dieren een zomer- en een wintervacht hebben. In de zomer zien kamelen er daarom een stuk minder dik en pluizig uit dan in de winter. Kamelen verharen dus ook. Hierdoor zien zij er soms uit dat zij wel een kapper kunnen gebruiken.

kameel

Onder hun voeten zit een dikke eeltlaag. Die beschermt hun voeten tegen de hitte van het zand. Kamelen hebben lange wimpers, zodat er geen zand in hun ogen waait. Ook kunnen zij hun neus afsluiten tegen opwaaiend zand. Zo zijn zij helemaal aangepast aan de woestijn!

Wat eten kamelen?

Het maakt deze makkelijke eters niet zoveel uit wat zij eten. Zij lusten alles: gras, bladeren, kruiden en zelfs cactussen. Kamelen zijn herkauwers, net als koeien. Op hun voedsel kauwen ze meerdere keren voordat zij het helemaal doorslikken.

Hoe worden kamelen geboren?

Na een draagtijd van ongeveer een jaar wordt er een jong geboren. Een paar uur na de geboorte kan de kleine kameel al staan en lopen. Ook eten de kleintjes al snel planten mee.

kameel

Zij blijven een paar jaar bij hun moeder in de buurt. Na vijf jaar gaan zij op zoek naar een eigen partner.

Waarom hebben kamelen bulten?

Kamelen hebben twee bulten op hun rug. Nu denk je misschien dat hier water in zit, maar dat is niet zo. In de bulten wordt vet opgeslagen, dit kunnen de kamelen gebruiken als energiereserve als er te weinig voedsel is. Naast de vetten die de kameel bewaart om lang tegen droogte te kunnen, is het lichaam ook perfect gebouwd om vochtverlies tegen te gaan. Een kameel kan wel acht dagen zonder water! Dat komt onder andere doordat kamelen bijna niet zweten, ook al is het een hete zomerdag in de woestijn. Wanneer deze woestijndieren dorst hebben, kunnen zij makkelijk een bak van wel honderd liter water leegdrinken in tien minuten. Dat zijn bijna zeventig colaflessen!

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

Kameel

....