Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Kameel

Leer meer over de kameel, het woestijndier dat goed tegen hitte én kou kan.

  • Lengte: 2,3 meter
  • Gewicht: 700 kilo
  • Leeftijd: Tot 40 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Gobiwoestijn in Mongolië en China
  • Status: Ernstig bedreigd
  • Weetje: Een kameel heeft bulten om vet in op te slaan.

Leefgebied

Waar leven kamelen?

Kamelen komen oorspronkelijk voor in de Gobiwoestijn in Mongolië en China. Het weer in de woestijn is extreem en gaat van min veertig graden in de winter tot plus veertig graden in de zomer! Het is dus niet zo vreemd dat deze dieren een zomer- en een wintervacht hebben. In de zomer zien kamelen er daarom een stuk minder dik en pluizig uit dan in de winter. Kamelen verharen dus ook. Hierdoor zien zij er soms uit dat zij wel een kapper kunnen gebruiken.

kameel

Onder hun voeten zit een dikke eeltlaag. Die beschermt hun voeten tegen de hitte van het zand. Kamelen hebben lange wimpers, zodat er geen zand in hun ogen waait. Ook kunnen zij hun neus afsluiten tegen opwaaiend zand. Zo zijn zij helemaal aangepast aan de woestijn!

Voedsel

Wat eten kamelen?

Het maakt deze makkelijke eters niet zoveel uit wat zij eten. Zij lusten alles: gras, bladeren, kruiden en zelfs cactussen. Kamelen zijn herkauwers, net als koeien. Op hun voedsel kauwen ze meerdere keren voordat zij het helemaal doorslikken.

Kameel

Wanneer kamelen water tegenkomen drinken ze soms wel 100 liter met een snelheid van wel 60 liter per minuut! Dat zijn wel 40 colaflessen in een keer.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kamelen geboren?

Na een draagtijd van ongeveer een jaar wordt er een jong geboren. Een paar uur na de geboorte kan de kleine kameel al staan en lopen. Ook eten de kleintjes al snel planten mee.

kameel

Zij blijven een paar jaar bij hun moeder in de buurt. Na vijf jaar gaan zij op zoek naar een eigen partner.

Weetje

Hoe lang kan een kameel zonder water?

Waarom hebben kamelen bulten?

Vaak wordt gedacht dat er in de bulten water wordt opgeslagen, maar dit is niet het geval. In de bulten van een kameel wordt namelijk vet opgeslagen. Dit betekent dat de kameel dagen zonder water en voedsel kan overleven.Ze dragen gewoon hun eigen broodtrommels mee. Erg handig voor een leven in de woestijn! In de woestijn moet een kameel soms hard rennen. Dit dier haalt een snelheid van tot dertig kilometer per uur.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.