Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Vogelspin

Leer meer over de Mexicaanse roodknievogelspin, een harige spin.

  • Lengte: 8 centimeter
  • Gewicht: 15 gram
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Mexico
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: De haren op de poten van vogelspinnen kunnen trillingen, geuren en smaken waarnemen.

Leefgebied

Waar leven roodknievogelspinnen?

Zoals je misschien al kon raden, komt de Mexicaanse roodknievogelspin voor in Mexico. Deze vogelspinnen leven daar in holen onder de grond, het liefst in rotsachtig gebied of woestijnen.

vogelspin

Omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt, is deze opvallende vogelspin helaas bijna bedreigd.

Voedsel

Wat eten roodknievogelspinnen?

De haren op de poten van vogelspinnen kunnen trillingen, geuren en smaken waarnemen. Hierdoor kunnen zij makkelijk hun prooi vinden. Mexicaanse roodknievogelspinnen eten voornamelijk insecten en kleine prooien.

vogelspin

Liefde en Opvoeding

Hoe worden roodknievogelspinnen geboren?

Als een mannetje met zijn achterpoten aan het trommelen is, dan probeert hij een vrouwtje te versieren. Het vrouwtje gaat meetrommelen met haar poten als zij interesse heeft. De mannelijke vogelspin kan maar één keer in zijn leven een vrouwtje bevruchten. Daarna zal hij binnen enkele maanden sterven, meestal als hij een jaar of vijf oud is. De vrouwen worden een stuk ouder dan de mannen, zij kunnen wel 30 jaar oud worden!

vogelspin

Het vrouwtje legt wel 200 tot 1000 eitjes. Die bewaart zij veilig in een zelfgemaakte cocon, die zij streng bewaakt. Na drie maanden kruipen de kleine spinnetjes uit de eieren. De eerste drie weken blijven zij veilig in de cocon. Als zij uit de cocon kruipen, blijven zij nog twee weken in het hol van hun moeder, voordat zij zich verspreiden. Jonge roodknievogelspinnen worden ook wel ‘spiderlings’ genoemd. Als een spiderling een pootje verliest, is dat geen probleem. Na een aantal vervellingen heeft de spin het pootje weer terug.

Weetje

Hoe ruikt een vogelspin?

Spinnen hebben gevoelige haartjes over hun hele lichaam, die trillingen opvangen van de ondergrond waarop ze staan of uit de lucht. Daarmee ruiken, proeven en voelen ze tegelijkertijd.

Hoe maken spinnen hun web?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.