Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Eikelmuis

Leer meer over de eikelmuis, een ernstig bedreigde Nederlandse muis.

  • Lengte: 17 centimeter
  • Gewicht: 120 gram
  • Leeftijd: 7 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: West- en Midden-Europa
  • Status: Ernstig bedreigd
  • Weetje: Een eikelmuis kan een staart van 15 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven eikelmuizen?

In West- en Midden-Europa komt de eikelmuis voor. Ook in Nederland is deze muis te vinden, in het zuiden van Limburg. De naam van deze diersoort zegt het eigenlijk al, eikelmuizen leven het liefst in bossen waar veel eikelbomen zijn. Deze muizen zijn vooral ’s nachts actief, vanaf de schemering tot zonsopkomst. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder de eikelmuis zijn schuilplaats verlaat.

eikelmuis

De eikelmuizen houden niet echt van kou. In de winter houden zij daarom een winterslaap. Zij rollen zich lekker warm op tot een bolletje in een nestje van takjes en bladeren. Soms slapen zij ook in een vogelkastje. De eikelmuizen slapen niet de hele winter door. Als het warmer wordt, worden zij even wakker, maken hun nestje in orde en gaan op zoek naar iets te eten en te drinken. Eikelmuizen leven niet graag alleen. Ook hun winterslaap houden zij in grote groepen. In Nederland zijn deze muisjes helaas ernstig bedreigd.

Voedsel

Wat eten eikelmuizen?

Eikelmuizen eten niet alleen eikels, zoals je misschien zou denken. Zij zijn omnivoren, alleseters dus. Naast eikels staan ook fruit, hazelnoten, kastanjes, zaden van dennenappels, boomschors en eieren op het menu. Soms eten zij ook kleine zoogdieren, insecten, slakken en vogeljongen en heel af en toe zelfs andere muizen! De eikelmuis is dus een stuk gevaarlijker dan je van zo’n klein muisje zou verwachten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden eikelmuizen geboren?

Na de winterslaap begint het paarseizoen. Na een draagtijd van ongeveer twintig dagen worden meestal vier tot zes jongen geboren. Zij worden kaal en blind geboren in een nest dat groter is dan het slaapnest. Na ongeveer drie weken gaan de ogen open. Als de kleintjes ongeveer een maand oud zijn, gaan zij voor het eerst op pad buiten het nest. Tijdens de eerste verkenningstochten zitten de jongen vaak op de rug van hun moeder.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

eikelmuis

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.