Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Stekelmuis

Leer meer over de gouden stekelmuis, een muis met een stekelige vacht.

  • Lengte: 20 centimeter
  • Gewicht: 45 gram
  • Leeftijd: Tot 3 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: In de woestijnen in Egypte en het Midden-Oosten
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een stekelmuis heeft stekels om zich te verdedigen tegen vijanden.

Leefgebied

Waar leven gouden stekelmuizen?

In de woestijnen in Egypte en het Midden-Oosten kun je de gouden stekelmuis in het wild tegenkomen.  De gouden stekelmuis is roodoranje van kleur en heeft een harde, stekelige vacht.

stekelmuis

Bij gevaar zet de stekelmuis zijn stekelharen uit om groter en gevaarlijker te lijken. Deze muizen leven graag in rotsspleten of verlaten holen van andere knaagdieren.

Voedsel

Wat eten gouden stekelmuizen?

Granen, grassen, insecten en slakken… stekelmuizen eten alles wat zij kunnen vinden in de woestijn, waar niet veel voedsel is. Volwassen stekelmuizen hoeven niet te drinken, want zij halen genoeg vocht uit hun eten.

stekelmuis

Liefde en Opvoeding

Hoe worden gouden stekelmuizen geboren?

De draagtijd van stekelmuizen is vrij lang voor muizen, wel zes weken. Hierdoor kunnen de pasgeboren muizen al veel zelf. Meestal worden er tussen de één en vijf kleintjes geboren. De jonge muizen zijn behaard en kunnen al snel zien.

stekelmuis

De vrouwtjes helpen elkaar bij de bevalling. Soms proberen de vrouwen die nog melk geven de jongen van andere vrouwtjes te stelen of te adopteren. De muizen krijgen daar gek genoeg geen ruzie over! Na drie maanden zijn de jongen zelfstandig.

Weetje

Waarom heeft een stekelmuis stekels?

Tussen hun gewone haren hebben stekelmuizen haren met een scherpe zwarte of grijze punt. Deze haren zijn erg handig wanneer er gevaar dreigt. Dan zetten stekelmuizen de stekelharen omhoog om groter en gevaarlijker te zijn.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.