Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Ooievaar

Leer meer over de ooievaar, een echte trekvogel.

  • Lengte: 115 centimeter
  • Gewicht: 4,4 kilo
  • Leeftijd: Tot 39 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Europa
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Ooievaars kunnen een vleugelspanwijdte hebben van 165 centimeter.

Leefgebied

Waar leven ooievaars?

De Europese ooievaar komt, zoals de naam al doet vermoeden, in heel Europa voor. Alleen in de winter is deze vogel ergens anders te vinden, namelijk in Afrika. Van augustus tot en met september beginnen de vogels aan de trektocht.

ooievaar

De jonge ooievaars vertrekken als eerste, omdat zij minder vliegervaring hebben. Zij kunnen wel 500 kilometer per dag vliegen. Van februari tot en met april komen de ooievaars weer onze kant op om te broeden. De ooievaar is dus een echte trekvogel. Ooievaars hebben geen vaste groep waarin zij leven. Soms leven de vogels in een groep en soms alleen.

Voedsel

Wat eten ooievaars?

Alles wat in hun snavel past, eten de ooievaars op. Hun menu bestaat uit slakken, regenwormen, insecten, kikkers en andere kleine prooidieren.

ooievaar

Liefde en Opvoeding

Hoe worden ooievaars geboren?

Een bekend geluid dat ooievaars maken, is het klepperen. Zij maken samen dit geluid op het nest om elkaar de liefde te verklaren. Ooievaars keren elk jaar terug naar hetzelfde nest, dat noem je nesttrouw. Als de partner is verdwenen, gaan de ooievaars op zoek naar een andere. Een nest wordt soms wel honderd jaar lang gebruikt door verschillende ooievaars. Wel worden er elk jaar nieuwe takjes aan het bouwsel toegevoegd. Hierdoor kan een nest wel meer dan 2.000 kilo wegen!

ooievaar

In het nest worden vaak vier eieren gelegd, maar er kunnen er ook makkelijk zeven in liggen. Beide ouders broeden op de eieren. Zij wisselen elkaar af met broeden en eten zoeken. Er is altijd een ouder op het nest. Na ruim een maand komen de kuikens uit het ei gekropen. De kleintjes hebben in het begin nog witte donsveren en de snavel heeft ook nog een andere kleur. Het duurt twee jaar voordat de kuikens hun volwassen kleuren hebben. Na ruim twee maanden kunnen de kleine ooievaars vliegen.

Weetje

Waarom brengen ooievaars baby’s?

Het verhaal dat ooievaars baby’s brengen gaat echt heel ver terug in de tijd. Vroeger bouwden mensen graag een ooievaarsnest op het dak om te zorgen dat hun geen narigheid overkwam. De ooievaars die dat nest gebruikten, zochten eten bij rivieren en moerassen. Mensen geloofden dat ongeboren kinderen daar ronddwaalden en dat de ooievaar een kind kon oppikken. Als dank zou de vogel het kind brengen bij de mensen brengen die zo’n heerlijk nest voor hem gemaakt hadden.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.