< Ontmoet onze dieren

Grijpstaartskink

Leer meer over de grijpstaartskink, de grootste skinksoort.

Grijpstaartskinken kunnen wel:

  1. 800 gram wegen.
  2. 55 centimeter lang worden.
  3. 20 jaar oud worden.
  4. Een staart van wel 30 centimeter lang hebben.

Waar leven grijpstaartskinken?

De grijpstaartskinken komen voor op minstens tien van de grote Salomoneilanden voor. Deze eilandengroep ligt in de buurt van Australië.

grijpstaartskink

Deze skinksoort leeft graag in kleine familiegroepen hoog in de bomen.

Wat eten grijpstaartskinken?

Grijpstaartskinken eten alleen planten. Zij zijn niet kieskeurig en eten alle planten die zij tegenkomen, zelfs planten die giftig zijn! Daar hebben zij totaal geen last van. Jonge grijpstaartskinken eten ook wel eens een insect.

Hoe worden grijpstaartskinken geboren?

De draagtijd van de grijpstaartskink is heel lang voor een reptiel, wel zeven tot negen maanden. Het vrouwtje zoekt een holle boom op, waarin ze één jong krijgt. Het jong kan de helft van de moeder haar lengte zijn.

grijpstaartskink jong

De kleintjes brengen de eerste weken van hun leven door in de holle boom. Als de kleintjes voor het eerst buiten de veilige boom komen, mogen zij soms op de rug van hun moeder zitten. Bijzonder bij deze soort is dat niet alleen de moeder, maar ook de vader het jong beschermt.

Waarvoor gebruiken de grijpstaartskinken hun staart?

De staart wordt net als bij sommige apensoorten gebruikt als extra poot, dat is handig bij het klimmen. Daarom wordt de grijpstaartskink vaak ‘apenboomskink‘ genoemd. Naast hun staart gebruiken de skinken ook hun scherpe nagels tijdens het klimmen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

grijpstaartskink

....