Tickets WeekendDeal: tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Grijpstaartskink

Leer meer over de grijpstaartskink, de grootste skinksoort.

  • Lengte: 85 centimeter inclusief de staart
  • Gewicht: 800 gram
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Leefgebied: Salomoneilanden in Australië
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: Dit dier kan een staart van wel dertig centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven grijpstaartskinken?

De grijpstaartskinken komen voor op minstens tien van de grote Salomoneilanden voor. Deze eilandengroep ligt in de buurt van Australië.

grijpstaartskink

Deze skinksoort leeft graag in kleine familiegroepen hoog in de bomen.

Voedsel

Wat eten grijpstaartskinken?

Grijpstaartskinken eten alleen planten. Zij zijn niet kieskeurig en eten alle planten die zij tegenkomen, zelfs planten die giftig zijn! Daar hebben zij totaal geen last van. Drachtige vrouwtjes en jonge grijpstaartskinken eten ook wel eens een insect.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden grijpstaartskinken geboren?

De draagtijd van de grijpstaartskink is heel lang voor een reptiel, wel zeven tot negen maanden. Het vrouwtje zoekt een holle boom op, waarin ze meestal één jong krijgt. Het jong kan de helft van de moeder haar lengte zijn.

grijpstaartskink jong

De kleintjes brengen de eerste weken van hun leven door in de holle boom. Als de kleintjes voor het eerst buiten de veilige boom komen, mogen zij soms op de rug van hun moeder zitten. Bijzonder bij deze soort is dat niet alleen de moeder, maar ook de vader het jong beschermt.

Weetje

Hoe lang is de staart van de grijpstaartkink?

De staart van een grijpstaartskink kan wel dertig centimeter lang worden. Dit is even lang als een liniaal. De staart wordt net als bij sommige apensoorten gebruikt als extra poot, dat is handig bij het klimmen. Daarom wordt de grijpstaartskink vaak ‘apenboomskink‘ genoemd. Naast hun staart gebruiken de skinken ook hun scherpe nagels tijdens het klimmen.

grijpstaartskink

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.