Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Stokstaartje

Leer meer over het stokstaartje, de schildwacht van de woestijn.

  • Lengte: 30 centimeter
  • Gewicht: 1 kilo
  • Leeftijd: Tot 13 jaar
  • Voedsel: Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Zuid-Afrika, Botswana, Angola en Namibië
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Stokstaartjes kunnen wel 900 verschillende geluiden maken voor gevaar.

Leefgebied

Waar leven stokstaartjes?

Deze dieren wonen in droog struikgewas op de savanne, half-woestijnen en steenachtige gebieden. Stokstaartjes komen in het wild voor in Zuid-Afrika, Botswana, Angola en Namibië. Zij graven ingewikkelde gangenstelsels waarin zij rusten en schuilen. Deze holen worden burchten genoemd. Een burcht is gemiddeld vijf meter groot en heeft vijftien uitgangen. Hoe groter de groep, hoe ingewikkelder hun bouwwerken. Zo bestaan er holen van wel dertig meter, met wel negentig uitgangen!

Stokstaartje

Een groep stokstaartjes heeft meestal zo’n vijf verschillende burchten op honderd meter afstand van elkaar. Om de paar maanden verhuizen zij naar een ander hol. Dat is handig wanneer er gevaar dreigt, want dan is er altijd een schuilplaats in de buurt. Stokstaartjes zijn erg sociaal en leven in groepen van drie tot twintig dieren. Deze groepen bestaan uit één of meer paren met hun jongen en babysitters. Veel andere woestijndieren zijn ‘s nachts actief, maar het stokstaartje leeft juist overdag. Sterker nog, zij komen alleen uit hun hol als het warm genoeg is. Bij regen of bewolking blijven deze zonaanbidders lekker binnen.

Voedsel

Wat eten stokstaartjes?

Stokstaartjes eten vooral insecten, maar zij lusten ook kleine prooidieren, eieren en zelfs slangen. Bijna de hele dag zijn stokstaartjes bezig met het zoeken naar voedsel. Zij graven in het zand en kijken onder stenen of er iets lekkers te vinden is. Hun neus speelt een belangrijke rol bij het vinden van voedsel. Drinken doen stokstaartjes bijna niet, zij halen het vocht uit hun voedsel. Na een lekkere maaltijd zijn hun lange nagels ook erg handig om etensresten tussen hun tanden vandaan te peuteren.

stokstaartje

Liefde en Opvoeding

Hoe worden stokstaartjes geboren?

Bij stokstaartjes is het moeilijk om te zien wie een man of een vrouw is. De dieren herkennen elkaar aan hun geur. Na ongeveer 2,5 maand worden er twee tot vier kleintjes geboren. Een nest met vier jongen komt het meest voor bij stokstaartjes. Als er voldoende voedsel is, kan het vrouwtje wel drie keer per jaar een nestje krijgen. De jongen zijn blind, doof en kaal bij de geboorte. Na ongeveer tien dagen gaan hun ogen en oren open. De moeder gaat na de geboorte gelijk weer eten zoeken. Zij laat haar jongen dan achter bij de babysitters van haar groep. De moeder heeft zo snel weer eten nodig, zodat zij haar jongen voldoende melk kan geven.

Weetje

Waarom hebben stokstaartjes zwarte kringen om hun ogen?

De zwarte kringen om hun ogen werken als een zonnebril. Hierdoor kunnen zij tegen de zon inkijken om te zien of er geen roofvogel is die hen in de gaten houdt.

Zijn stokstaartjes gevaarlijk?

Waarom gaan stokstaartjes rechtop staan?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.