Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Oehoe

Leer meer over de oehoe, de allergrootste uil.

  • Lengte: 75 centimeter
  • Gewicht: 5 kilo
  • Leeftijd: Tot 60 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Europa
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Een koppel oehoes blijft hun hele leven lang bij elkaar.

Leefgebied

Waar leven oehoes?

Deze enorme uil komt voor in grote delen van Europa, maar niet in gebieden waar veel mensen wonen. Oehoes leven het liefst in een rotsachtige en beboste omgeving. Deze grote uilen waren lange tijd verdwenen uit Nederland, maar sinds de jaren tachtig broeden zij hier weer op een paar plaatsen. Hollandse zuinigheid lijkt hen ook niet vreemd; wanneer de vogels veel eten vangen, verstoppen zij hun prooi als een kliekje voor de volgende dag.

oehoe

De oehoe is de grootse uilensoort die er bestaat, daarom is het erg jammer dat dit dier in sommige delen van Europa behoorlijk zeldzaam is geworden. Dat komt vooral door jacht, ontbossing, hoogspanningskabels en verkeer. Gelukkig worden er maatregelen genomen om de oehoes te beschermen en neemt hun aantal weer een klein beetje toe. De oehoepopulatie in het Zwarte Woud in Duitsland is een voorbeeld van een geslaagd herintroductieproject vanuit dierenparken. Door in dit gebied jonge oehoes uit te zetten, komt de uilensoort hier weer voor.

Voedsel

Wat eten oehoes?

Oehoes kunnen prooien vangen die zo groot als een haas zijn. Als uilen vliegen, maken zij meestal geen geluid. Dit doen zij zodat hun prooi hen niet aan hoort komen. Oehoes zijn echte rovers, zij jagen op wel 110 verschillende zoogdieren en minstens 140 andere vogelsoorten.

oehoe

Als zij hun prooi niet helemaal op krijgen, verstoppen zij de restjes vaak voor de volgende dag. Oehoes kunnen uren ‘roesten’ op een plek en een prooi observeren, en dan ineens toeslaan. Wat de oehoes niet verteren spugen zij uit in uilenballen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden oehoes geboren?

De mannetjes gebruiken soms hun gevangen prooien om een vrouwtje mee te imponeren. Zij voeren dit eten aan de vrouwtjes. Een koppel oehoes blijft hun hele leven lang bij elkaar. Zij roepen elkaar vaak, om in de gaten te houden waar de ander is.

oehoe

Het vrouwtje broedt de eieren in haar eentje uit. Het mannetje vangt prooien voor haar tijdens het broeden. Ook als de kuikens er zijn, blijft het mannetje voor voedsel zorgen. Na ruim een maand broeden, kruipen er twee tot vier uilskuikens uit hun ei. De eieren van oehoes lijken op pingpongballetjes, ze zijn wit en rond. Na drie weken kunnen de kuikens vast voedsel eten en zelf doorslikken. Na twee maanden vliegen zij uit.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

oehoe

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.