< Ontmoet onze dieren

Nimmerzat

Leer meer over de Afrikaanse nimmerzat, een vogel die nooit genoeg heeft.

Afrikaanse nimmerzatten kunnen wel:

  1. 2,3 kilo wegen.
  2. 105 centimeter lang worden.
  3. 19 jaar oud worden.
  4. een vleugelspanwijdte hebben van 165 centimeter.

Waar leven nimmerzatten?

Ten zuiden van de Afrikaanse Sahara kun je Afrikaanse nimmerzatten in het wild tegenkomen. Het liefst leven deze vogels in de buurt van ondiep water. Ook moeten er bomen in de buurt zijn om ’s nachts in te slapen.

Wat eten nimmerzatten?

Nimmerzatten eten alles wat zij in de buurt van het water kunnen vinden: kikkers, kleine vissen, kreeftjes en wormen. Nimmerzatten zijn een beetje luie jagers. Deze vogels gaan gewoon met hun snavel open bij de rand van het water staan wachten tot er een prooi voorbij zwemt. Dan grijpen zij hun prooi vliegensvlug!

nimmerzat

De nimmerzatten zijn hier heel goed in en happen bijna nooit mis. Als de zon op het water schijnt, maken zij met hun vleugels een schaduwplek om de prooi te kunnen blijven zien.

Hoe worden nimmerzatten geboren?

Aan het einde van het regenseizoen zoekt het mannetje een geschikte boom uit voor het nest. Tijdens het broedseizoen zijn deze vogels aardig luidruchtig. Zij zijn dan ook niet op zoek naar rust. Het nest wordt namelijk vaak in een boom gebouwd waar andere nimmerzatten nestelen, maar ook pelikanen, reigers en aalscholvers. Je kunt soms wel twintig nesten vinden in een boom.

nimmerzat

Het vrouwtje legt meestal drie forse witte eieren. Allebei de ouders broeden op de eieren. Na een maand kruipen de kuikens uit hun ei. Bij de geboorte wegen de vogels zestig gram en na tien dagen is hun gewicht al gestegen tot maar liefst vijfhonderd gram. In de eerste tien dagen van het leven van Afrikaanse nimmerzatten is het eten namelijk niet aan te slepen. Daar komt ook de opvallende naam van deze vogelsoort vandaan: de nimmerzat is ‘nimmer zat’ en heeft dus nooit genoeg. Na iets minder dan twee maanden vliegen de jonge vogels uit.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

nimmerzat

....