Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Nimmerzat

Leer meer over de Afrikaanse nimmerzat, een vogel die nooit genoeg heeft.

  • Lengte: 105 centimeter
  • Gewicht: 2,3 kilo
  • Leeftijd: Tot 19 jaar
  • Voedsel: Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Ten zuiden van de Afrikaanse Sahara
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Nimmerzatten kunnen een vleugelspanwijdte hebben van wel 165 centimeter.

Leefgebied

Waar leven nimmerzatten?

Ten zuiden van de Afrikaanse Sahara kun je Afrikaanse nimmerzatten in het wild tegenkomen. Het liefst leven deze vogels in de buurt van ondiep water. Ook moeten er bomen in de buurt zijn om ’s nachts in te slapen.

 

Voedsel

Wat eten nimmerzatten?

Nimmerzatten eten alles wat zij in de buurt van het water kunnen vinden: kikkers, kleine vissen, kreeftjes en wormen. Nimmerzatten zijn een beetje luie jagers. Deze vogels gaan gewoon met hun snavel open bij de rand van het water staan wachten tot er een prooi voorbij zwemt. Dan grijpen zij hun prooi vliegensvlug!

nimmerzat

De nimmerzatten zijn hier heel goed in en happen bijna nooit mis. Als de zon op het water schijnt, maken zij met hun vleugels een schaduwplek om de prooi te kunnen blijven zien.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden nimmerzatten geboren?

Aan het einde van het regenseizoen zoekt het mannetje een geschikte boom uit voor het nest. Tijdens het broedseizoen zijn deze vogels aardig luidruchtig. Zij zijn dan ook niet op zoek naar rust. Het nest wordt namelijk vaak in een boom gebouwd waar andere nimmerzatten nestelen, maar ook pelikanen, reigers en aalscholvers. Je kunt soms wel twintig nesten vinden in een boom.

nimmerzat

Het vrouwtje legt meestal drie forse witte eieren. Allebei de ouders broeden op de eieren. Na een maand kruipen de kuikens uit hun ei. Bij de geboorte wegen de vogels zestig gram en na tien dagen is hun gewicht al gestegen tot maar liefst vijfhonderd gram. Na iets minder dan twee maanden vliegen de jonge vogels uit.

Weetje

Waarom heet een nimmerzat zo?

In de eerste tien dagen van het leven van Afrikaanse nimmerzatten is het eten namelijk niet aan te slepen. Daar komt ook de opvallende naam van deze vogelsoort vandaan: de nimmerzat is ‘nimmer zat’ en heeft dus nooit genoeg.

nimmerzat

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.