< Ontmoet onze dieren

Slak

Leer meer over de agaatslak, een hele grote slak.

Agaatslakken kunnen wel:

  1. 700 gram wegen.
  2. 30 centimeter lang worden.
  3. 10 jaar oud worden.

Waar leven agaatslakken?

De agaatslak wordt ook wel Afrikaanse reuzenslak genoemd. Dat is niet zo gek, want deze slak kan wel 30 centimeter lang worden. Dat is net zo groot als een stoeptegel!

slak

De agaatslak is in tropische landen een plaag. Er zijn er daar een heleboel en zij eten de gewassen van de boeren op. In Ghana wordt de agaatslak juist weer met uitsterven bedreigd, omdat de slak daar veel op het menu staat. Eet smakelijk!

Wat eten agaatslakken?

Agaatslakken zijn echte planteneters. Erg kieskeurig zijn zij niet. De wilde agaatslak eet wel 500 verschillende soorten planten.

Hoe worden agaatslakken geboren?

Agaatslakken zijn ‘hermafrodiet’. Dat betekent dat zij een mannetje en vrouwtje tegelijk zijn! Zij hebben wel een andere slak nodig om jongen te krijgen. In totaal kunnen de agaatslakken wel 1.200 eieren per jaar leggen.

slak

Na drie weken komen er kleine slakjes uit de eieren. Om jonge agaatslakken te vinden, moet je wel goed zoeken. Zij zijn namelijk doorzichtig en verstoppen zich vaak onder de grond.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

slak

 

....