Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Flamingo

Leer meer over de Chileense flamingo, een roze vogel die grijs uit het ei komt gekropen.

  • Lengte: 1 meter
  • Gewicht: 3 kilo
  • Leeftijd: Tot 50 jaar
  • Voedsel: Viseter
  • Leefgebied: Zuid-Amerika
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: Flamino's eten veel garnalen, hier worden ze roze van.

Leefgebied

Waar leven Chileense flamingo’s?

Chileense flamingo’s leven in grote groepen. Een groep flamingo’s wordt een tribune, kolonie of een flamboyance genoemd.  Een kolonie kan uit meer dan tienduizend flamingo’s bestaan. Zo’n grote groep zorgt voor bescherming en veiligheid. De kolonie vormt een hechte groep, totdat de nestbouw begint. Handig in een hechte groep is dat er ook altijd wel iemand je kuikens in de gaten kan houden. Wanneer de ouders op zoek gaan naar eten, laten zij hun kuikens achter in de crèche. Een paar andere volwassenen passen op de grijze, donzige kleintjes.

flamingo

Omdat Chileense flamingo’s de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land worden ze weleens door een katachtige gepakt. De flamingo’s hebben wel last van de mens. Er wordt op flamingo’s gejaagd om hun veren, voor voedsel of als sport.

Voedsel

Wat eten Chileense flamingo’s?

Flamingo’s eten kreeftjes, garnalen en algen die in de modder en in het water leven. Bij het zoeken naar eten gebruiken ze hun lange poten om modder om te woelen. Uit een mengsel van water en modder filteren ze het voedsel met hun kromme snavel. Tijdens het eten houden zij hun snavel ondersteboven in het water, zodat water met kreeftjes, garnalen en algen erin loopt. Als de flamingo zijn snavel sluit, loopt het water eruit door de lamellen, die werken als een zeef. Al het lekkers blijft achter en wordt doorgeslikt door de roze vogel. Deze manier van eten is heel speciaal. De flamingo is de enige vogel die met de bek omgekeerd eet. Dat betekent dat het vlak van de bovenkant naar beneden wijst.

flamingo

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Chileense flamingo’s geboren?

Net als bijvoorbeeld zwanen en uilen, blijven ook flamingostelletjes hun hele leven bij elkaar. Toch zijn deze vogels op liefdesgebied minder trouw dan zij zich voordoen. Als de partner even niet oplet, wordt er soms een ommetje gemaakt naar de buren. Een flamingokolonie vormt een hechte groep, maar dat verandert als het bouwen van de nesten begint. Dan ontstaat er concurrentie tussen de paartjes en willen zij allemaal het mooiste plekje veroveren voor hun nest. De bouwsels zien eruit als kleine vulkaantjes; een heuveltje van modder met een gat in het midden. In de holte op de top van het nest wordt het ei gelegd. Flamingo’s leggen één ei per keer. Na een maand komt het ei uit.

Flamingo kuiken

Als de schaal van binnen wordt aangepikt door het kuiken, kan het nog wel twee dagen duren voordat de kleine uit het ei is. Na ongeveer een week kunnen de jonge vogels lopen en gaan zij zelf op zoek naar eten. Opvallend is dat de kleintjes niet roze zijn, maar grijs! Allebei de ouders ontwikkelen ‘kropmelk’, waarmee zij hun kuiken voeden via hun keel. Deze melk is niet wit, maar rood. Door de kleurstoffen die in de voeding zitten, groeit het grijze jong uit tot een mooie roze flamingo.

Weetje

Waarom zijn flamingo’s roze?

Flamingo’s worden roze door hun voedsel. In hun voedsel zit het kleurstof ‘caroteen’ wat voor de roze kleur zorgt. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in garnalen, waar de vogels dol op zijn.

Waarom stinken flamingo’s zo?

Waarom staan flamingo’s op een poot?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.